Replies: 13Views: 7,183Started: Mar 21, 2006, 8:54 PM
Zadaca - c++ pokazivaci · Mar 21, 2006, 8:54 PM
Tko zna c++ i pokazivace neka mi MOLIM VAS pomogne... Dobio sam 2 zadatka sa pokazivacima koje moram napisati do sutra...
Zadaci su vjerovatno jako jednostavni, ali ja tek ucim c++ i nisam bas bio na predavanjima u zadnje vrijeme...ako tko zna nek odgovori veceras...sutra cu izbrisati Topic ako nitko ne odgovori.
1. Napi?ite program koji računa kvadrate elemenata dvodimenzionalne matrice. U glavnom programu se učitavaju dimenzije m i n te vrijednosti polja. U glavnoj funkciji treba ispisati rezultat (elementima polja pristupati preko pokazivača). 2. Napisati funkciju koja sva pojavljivanja zadanog znaka u nizu zamijenjuje novim znakom. Funkcija ima prototip: int zamjena(char * niz, char novi, char stari); Funkcija vraća broj zamjena znakova u nizu.
Post #3 · Mar 22, 2006, 9:20 PM · edited Oct 2, 2008, 4:35 PM
------
Post #4 · Mar 22, 2006, 9:42 PM
DXM wrote:
@Gogy ogranicio si matricu na 100x100 u praksi je sasvim dovoljno ali pravilnije je da se dinamicki alocira matrica sa zadatim m i n.
Slazem se sa tobom,ali sam smatrao da nema potrebe za dinamickim alociranjem,buduci da se u 99% skolskih zadataka koriste matrice fiksnih dimenzija.
Post #5 · Mar 23, 2006, 5:04 PM
Puno hvala obojici...
Ali sad ste gotovi jer cu vas gnjaviti svaki put kad zapnem.
Pozdrav
Post #6 · Apr 10, 2006, 6:35 PM
i eto...ja opet zapeo...
UPUTE za sve zadatke wrote:
U zadacima u kojima nije eksplicitno navedeno da dimenzije matrice moraju biti ograničeni brojevi potrebno je broj redaka, odnosno broj stupaca ograničiti sa konstantom max=30. Kod unosa tih vrijednosti potrebno je provjeravati je li korisnik upisao ispravne vrijednosti, te tra?iti ponovni unos ukoliko to nije. Zadatke rije?iti na način da se svaka smislena cjelina izdvaja kao posebna funkcija (čak i kada to nije napomenuto u tekstu zadatka).
1.zadatak Napi?ite potprogram kojim se pronalaze vrijednosti najvećih članova u pojedinim recima nekog dvodimenzionalnog realnog polja od M x N članova. Funkcija treba vratiti pokazivač na niz najvećih vrijednosti. U glavnom programu treba pozvati potprogram, te ispisati dobiveni rezultat na zaslon.
UPUTE za 2 i 3 zadatak wrote:
Uz sve funkcije potrebno je napisati i glavni program kojim će biti omogućeno ispitivanje ispravnosti rada napisane funkcije. U rje?enjima zadataka nije dozvoljeno koristiti standardne funkcije čiji se prototipovi nalaze u header datoteci STRING.H.
2. zadatak Napisati funkciju za dodavanje praznina na početak znakovnog niza. Izgled prototipa funkcije je: char * nizpomak(char * niz, int broj); Funkcija kao rezultat vraća pokazivač na niz niz.
3. Napisati funkciju koja će iz zadanog niza niz1 u niz niz2 kopirati svaki drugi znak a ispu?tene znakove zamijeniti prazninama. Izgled prototipa funkcije je: char * svakidrugi(char * niz1, char * niz2); Funkcija kao rezultat vraća niz2.
Znam da gnjavim...ali ne bi da imam vise slobodnog vremena...na nekim zadatcima sam izgubio previse vremena i odustao sam od njih...pola je rijeseno, a ova 3 su druga polovica.
Hvala i pozdrav.
Post #7 · Apr 10, 2006, 7:18 PM · edited Oct 2, 2008, 4:35 PM
Puno hvala ljudi... a sada bih vas upitao nesto drugo...
Da li, i koji program koristite za programiranje...koristite li neki posebni compiler, i koji???
Jer mene zivcira Visual Studio i onaj njihov program za kodiranje...znam da se moze raditi i u notepad-u, ali zelim nesto suvremeno...
Probao sam Dev-C++ ...cini mi se OK, ali ne mogu ga namjestiti da radi kako treba...
Pozdrav svima....hvala jos jednom.
Post #11 · Apr 12, 2006, 6:22 PM
Ja koristim DevC++. Jest da ima svojih musica,ali je besplatan,jednostavan,i sasvim dovoljan za ovakve zadatke.
Post #12 · Apr 12, 2006, 11:52 PM
Metrowerks CodeWarrior...Neznam zasto ali ga bas rijetko koriste na nasim podrucjima a po mom misljenju je odlican. Poslije njega jedino dev cpp. Sto se tice VC++ -->
Post #13 · Apr 13, 2006, 10:09 AM
dino, nes nista naucit ako ti ova dva lumena (u pozitivnom smislu) budu rje?avala zadatke!
Post #14 · Apr 13, 2006, 2:18 PM
Nije da ja to ne znam rijesiti...ali jednostavno nemam vremena proucavati to...ne bi vjerovali koliko zadaca i kolokvija imamo...stalno nesto moram raditi...zivjela srednja skola...
Programiranje mi ide OK...i zadatke koje mi rijese decki tu na forumu, ja uvjek preradim...jer imam drugaciji stil programiranja...a sto se tice tih pokazivaca, to mi stvarno dugo nije bilo jasno...ali sada je sve OK...
Onda cu probat malo srediti taj Dev C++...jer mi ne radi...kad ga pokrenem samo mi da npr da unesem prvi broj i onda izleti...tj zatvori se prozor...i sl.
Zurim sad ca jer sam na faksu...
Sign in to reply
Replies are available for existing members only! For now 😅