Drustvene znanosti

Replies: 3 Views: 1,895 Started: Nov 4, 2006, 8:02 PM
Drustvene znanosti · Nov 4, 2006, 8:02 PM
Evo ljudi :D
Post #2 · Nov 4, 2006, 8:21 PM
Da. Filozofija i znanost su zapravo mediji između nas i vanjskog, objektivnog svijeta. Da li si ti iznad mačka ukoliko zna? njegovu svrhu ?ivljenja? Ne znam. Da li je bog iznad tebe ukoliko on zna tvoju svrhu ?ivljenja, a ti je ne zna?? Vjerojatno da. Pretpostavka jest da ti to ne bi? znao ukoliko nisi iznad njega. Ali gadna je ta riječ "iznad" sa svim svojim konotacijama. Postoji teorija da su ljudi iznad ?ivotinja (antropocentrizam) jer je bog stvorio čovjeka na svoju sliku i dao mu razum te ima pravo iskori?tavati prirodu u svoje svrhe. To npr. vjeruju katolici. I to je ukorijenjeno u na?oj civilizaciji. Postoje i suprotne teorije. Ali, bolje da prestanem jer se to mo?e razvući. Poslao sam ti na mail tekstove, iako je ovo vezano uz ne?to drugo. Prvenstveno uz ontologiju. Čim tu nađem ne?to ti po?aljem.
Post #3 · Nov 5, 2006, 11:02 AM
Laky wrote:
Poslao sam ti na mail tekstove

Nisam ni?ta dobio, adresa je baruufa@hotmail.com

Ka?e? antropocentrizam, ja sam onda antiantropocentrist. Iako je glupo danas pogledati svijet i reći da ljudi nisu iznad ?ivotinja. Ali ne mislim da nas mogućnost da promi?ljamo svoje postojanje kao ni druge sposobnosti kojima smo kao superiorniji od ?ivotinja dovode na neku vi?u razinu. Jer svi moramo umrijeti. Ne znam zapravo koji se točno argumenti koriste u toj teoriji, ali nije mi simpatična.
Post #4 · Nov 5, 2006, 11:26 AM
Ovo je već drugi put da ti ?aljem, a da nisi ni?ta dobio. Poslat ću ti i treći put, ali ako ni ovaj put nisi ni?ta dobio, bit će da je neki tehnički problem.
Inače, evo jedne knjige koja se bavi etičkim promi?ljanjem ?ivotinja i njihovih prava: Peter Singer, Oslobođenje ?ivotinja.

Sign in to reply

Replies are available for existing members only! For now 😅

Sign in