Short URL Creation Service

Replies: 19 Views: 6,132 Started: Feb 20, 2011, 4:33 PM
Short URL Creation Service · Feb 20, 2011, 4:33 PM
Zdravo,

neki od vas znaju da sam pre jedno nedelju dve krenuo da pravim servis za kreiranje kratkih urlova. Upravo pre 20 min sam postavio na server.

http://eig.ms

Ajde isprobajte ga malo, ja sam vec postavljao linkove na twitteru sa tim short urlovima i radi perfect :) Sta mislite kako radi, da li imate neke predloge ideje? Ako nesto neradi pisite mi da mogu da ispravim.

Od stvari koje moram da uradim i koje trenutno nerade su:
1. Pagenacija na tabeli linkova kad je member logovan
2. Neki popup sa notifikacijama u cosku prozora
3. Ograničim dužinu normalnih urlova u tabeli da se nebi raspadala stranica
4. Popraviti greske u IE
5. Jos neke sitnice
6. Ubaciti grafikone poseta ali otom potom, za sad samo ima brojac klikova

Ovo je jos beta do sledece nedelje, koristite malo gde mozete i kako mozete pa da vidim da li je sve ok i da li se pojavljuju neki bugovi koje do sad nisam video

Pozdrav

p.s. Znam da je mobile app deo foruma, al nepostoji za obicne aplikacije pa sam piso ovde :)
Re: Short URL Creation Service · Feb 21, 2011, 10:35 AM
> Znam da je mobile app deo foruma, al nepostoji za obicne aplikacije pa sam piso ovde
Hehe, baš ono gledam zbunjeno :) Kreirao bi novu kategoriju tipa "Web development" ali me strah da ne stoji prazno sa jednim projektom.

Što se tiče web servisa, dizajn je dosta dobar. Možda jedino da uljepšaš prikaz naziva da nije običan tekst, ako se to može. Paginacija ima simpa gumbiće :)

A servis izgleda da dobro radi!
Evo prvog linka: http://eig.ms/p3IMSl (gemstudio.hr)

Nego me zanima, da li je ta redirekcija 301? Ako razumiješ :)
Re: Short URL Creation Service · Feb 21, 2011, 11:05 AM
Ovo vezano za forum ok je da pisem ovde svi smo mi nasi :) lako ti prebacis posle u web dev ako bude vise tema vezano za to.

>Možda jedino da uljepšaš prikaz naziva da nije običan tekst, ako se to može.
Za ovo ne znam nasta mislis. Moze al ne znam sta :)

> Nego me zanima, da li je ta redirekcija 301? Ako razumiješ
Redirekcija jeste 301, negde sam citao da treba staviti 302 pravo da ti kazem ne znam koja je razlika pa sam stavio 301.

Ima i QR code uskoro cu napraviti i grafikone.

Moram malo pozadinu da sredim da ulepsam. Sve je ajaxom radjeno i bojim se da negde nisma nesto propustio da porverim dobro ima tu jos par sati posla da se ulepsa i sredi.

Baš sam ponosan, sad cu da dam Miroslavi da ga reklamira i promovise :)

>Paginacija ima simpa gumbiće
Ovu temu sam kpio maestarlno je dobra i ovo sto je na sajtu je 5% onoga sto ta tema ima stvarno je odlicna. Pravljena je za admin ali sam je ja iskoristio za front :)

Cekam da smislim naziv za firmu pa da dam dizajneru ovom mom da mi uradi logo da stavim u header uz neki nacrtani text short url service ili tako nesto al pre toga logo firme kad smislim IMEEEEE :)

Pisem jos update kad budem kako sta sredjivo, a ti ako piskaras po twiteru ili negde ubaci negde i short url sa ovog servisa :)
Re: Short URL Creation Service · Feb 21, 2011, 11:18 AM
> da uljepšaš prikaz naziva
Glavni naziv web stranice pise obicnim fontom, samo tekst. Mozda da neki određeni font obilježava taj naziv, možda samo drugačiji efekt na slovima ili možda neka ikona koja obilježava servis.
Možda da i nije tako dugačak, da je opis servisa 3x manji fontom ispod glanvog naziva npr.:
EIG
Short URL Service

> Redirekcije
301 ti je stalna redirekcija, to znači da ta web stranica na koju linkaš nikada neće biti na tvom sajtu nego uvijek tamo, zato mora biti 301 :) da bi Google pravilno ocjenio tvoj link. 302 je trenutna redirekcija i to govori tražilicama da će možda sadržaj na koji linkaš biti jednog dana na tvom sajtu, to nije dobro.

> ubaci negde i short url sa ovog servisa
Budem se potrudio, inače rijetko koristim te servise. To stavim na Twitter samo kada mi ne stane cijeli tekst pa moram nešto kratiti :)
Re: Short URL Creation Service · Feb 22, 2011, 12:46 PM
Dada 301 je redirekcija

Juce sam ga poprqavio i optimizovo za sve verzije IEa naravno u 7 izgleda ocajno al bas me briga.

Imam jedno tehnicko pitanje zapravo desava s ejedna jako cudna stvar. Kada short url postavim na twitera u roku od 2 sekunde imam 10ak klikova sto je cudno jer kad okacim link sa goo.gl imam svega 3-4 clicka u par dana, a ovd eu roku od 2 sekunde 10 klikova. Da li so tu neki botovi neki spamovi nesto? Da li neko zna sta je u pitanju?
Re: Short URL Creation Service · Feb 24, 2011, 10:15 AM
Zanimljiv problem. Iskreno nemam pojma šta bi to moglo biti, ali vjerojatno je neki loop u pitanju ili broji klikove višestruko (iz nekog razloga). Probaj pitat na stackoverflow.com.
Re: Short URL Creation Service · Feb 24, 2011, 2:15 PM
Da bas cu da pitam tamo. Prepdostavljam da neki bot ili sam twiiter clicka na taj link a na goo.gl se predvidi i ne borji kao click, pitacu pa cu posle kad dobijem odgovor da ogranicim da se samo broje realni klikovi.

1. Inace pri kraju sam sa ubacivanjem grafika za statistiku
2. Sredio sam pagenaciju counter dole u pagenaciji

Za vikend ce biti final version gore, fino radi postavio sam oko 18 linkova ima oko 130 klikova nije bilo nikakvih problema sve radi perfect samo treba dostelovati sve i napraviti logo kad smislim glupo ime za firmu :)
Re: Short URL Creation Service · Feb 25, 2011, 11:30 AM
Gotov je vikend, jel finalna verzija up? :))

Ono su definitivno botovi, stalno crawl-aju tweetove na određene keywordve u tekstu. Meni se često desi da kada napišem nešto na engleskom dobijem novog followera odmah nakon toga i taj mi pošalje DM, spam i niš više.
Re: Short URL Creation Service · Feb 25, 2011, 1:35 PM
> Gotov je vikend, jel finalna verzija up? )
Milsio sam na ovaj vikend sto pocinje sutra :P

Jel ima neka black lista za obo da bih mogo da detektujem te spam botove preko IPa ili nekako drugacije?
Re: Short URL Creation Service · Feb 28, 2011, 11:13 AM
Hmm... neznam za te liste, mozda postoji. Ali nebi ja bas blokao, ti bi trebao gledati tko su referreri pa ces znati kada te trazilice posjecuju - pa njih ne brojis.

Nego, zadnja dva linka koja sam kliknuo nije mi redirektalo. Probao na iPhonu i kompu. Evo npr. http://eig.ms/FZ7MTC
Dođe mi greška 105: ERR_NAME_NOT_RESOLVED
Re: Short URL Creation Service · Mar 3, 2011, 2:00 AM
U zadnjih 10 dana imam jako puno posla pa nestizem da sreidm ovo nikako.

I iPhone sam uhvatio da radim vec sam napravio jednu glupu malu igricu za test :) pisacu o tome samo da dodjem do vazduha od posla.

Jos cu se raspitati kako da detektujem te posete koje netreba da brojim pa cu to i da ubacim za sad sam sredio:

1. Pagenacija na tabeli linkova kad je member logovan
3. Ograničim dužinu normalnih urlova u tabeli da se nebi raspadala stranica

Pagenacija je fanasticna potpuno je ajax i radi extremno dobro hehe, da bi mogli da je vidite morate da imate najmanje 10 linkova :P ili se logujte kao ja ako ocete da vidite

User: milos.glavinic@gmail.com
Pass: 0909983

Edi za ovaj link sto si mi slao meni radi perfect salje me na moju flicker galeriju i radi perfect ne znam kako si dobio gresku hm

Hvala na obavestenjima i infou
Re: Short URL Creation Service · Mar 7, 2011, 7:04 PM
Jednostavna stranica, radi ono šta treba, ja sam zadovoljan :)
Jel imas implementirano da se ne ponavljaju linkovi, recimo ja stavim da mi skrati www.google.com i za par dana opet netko stavi da mu skrati www.google.com da oba korisnika dobiju isti rezultat? Nije nuzno ali je kul, pogotovo za rasteretiti bazu kad navale korisnici. Osobno ne koristim takve web servise (ja sam dinosaur sta se tice korištenja web noviteta, fejsbuka i slično)
Re: Short URL Creation Service · Mar 8, 2011, 1:41 PM
Hvala.

Napravio sam bio da nemogu da se ponavljaju linkovi, ali sam tu zastitu iskljucio, jer sam video da i drugi sjatovi nemaju tu zastitu a drugi razlog je recimo ako oces da pratis kolko je ljudi preko tebe doslo na www.google.com a to oce i neko drugi zasto da se ne duplicira link. Mada sam mogo da zastitim da po osobi nemoze da bude duplih linkova.

Mozda tako i napravim
Re: Short URL Creation Service · Mar 10, 2011, 2:54 PM
Zanimljiva problematika! Slažem se sa svime što je rečeno. Tu se definitivno može nekoliko muha jednim udarcem rješit.
Re: Short URL Creation Service · Mar 10, 2011, 2:55 PM
To je korisno ako zelis skratiti link bez korisnickog racuna (da pratis statistiku) jer ti onda statistika ne treba pa je sustavu lakse koristiti isti skraceni link koji moze davati svim korisnicima. Dapace, onda sustav radi statistiku na osnovu tog linka, za ta anonimna skracivanja.

Uf, nadam se da sam bio jasan :)
Re: Short URL Creation Service · Mar 10, 2011, 2:57 PM
Ja tebe nista sad nisam razumeo :D
Re: Short URL Creation Service · Mar 10, 2011, 4:42 PM
Edi i ja govorimo za neregistrirane korisnike, ne treba pratit statistiku pa mozes stavit da bude isti skraćeni link za istu stranicu, to je to ;)
Re: Short URL Creation Service · Mar 10, 2011, 4:48 PM
E pa da to cu i uraditi. Al cu i za registrovane ograniciti da svaki user moze samo jedan link isto za sebe da stavi. Razlitii useri mogu isti ali smao jedan user moze smao unique.
Re: Short URL Creation Service · Mar 10, 2011, 4:53 PM
Aha, mislim da to ima smisla... valjda nema neki use-case di korisnik oće različite skraćene linkove za istu stranicu. Ja ne mogu smislit neki :cool:
Re: Short URL Creation Service · Mar 10, 2011, 6:04 PM
A statistika se moze raditi i za te neregistrirane korisnike / linkove. Samo sto je onda Link based stats a ne User based stats.

Sign in to reply

Replies are available for existing members only! For now 😅

Sign in