Free-2-Play

Replies: 5 Views: 14 Started: Apr 8, 2013, 2:38 PM
Free-2-Play · Apr 8, 2013, 2:38 PM
Što mislite o ovom modelu prodaje?
Danas su popularne free-to-play igre, ali iskreno ja u većini slučajeva ne podnosim takve igre jer su prenapadne i stalno traže način da izvuku novce iz korisnika da bi išao naprijed ili svake 2 sekunde izbacuju oglas.

Obično to ide tako da igraču daju neke bezvezne nagrade da ga navuku (instant gratification), a onda mu pokušavaju prodati neke virtualne novčiće i slično.

U multiplayer igrama se free-to-play obično svede na pay-to-win model, jer tko ne plati zaostaje za drugima (OGame?)

Radije bih da igra odmah da cijenu i da bude zabavna i bez tih besmislenih nagrada (zvijezdice wohooo), ili da bude besplatna i bez ugnjetavanja reklamama (pokoja reklama tu i tamo je ok, navikao sam, ali ipak je onda adware a ne freeware).

S druge strane, taj model pali jer igre koje najviše zarađuju po AppStore-ovima su free-to-play igre. Izgleda kao da igrači to vole (sumnjam)...

Dobra strana ovog modela je da igru svako može isprobati besplatno i ako igra valja, preporučit će je i svojim prijateljima bilo na društvenim mrežama ili usmenim putem. Ili pod ucjenom (dobit ćeš 200 novčića ako objaviš obavijest iz igre na FB, twitteru, bljak)

Nekako mi se ipak sve skupa čini da se sve više igara "siluje" da budu free-2-play i kad to u svojoj biti nisu.
Osobno više naginjem klasičnom modelu Free demo, $0,99 - $2,99 Full verzija
Re: Free-2-Play · Apr 8, 2013, 3:51 PM
Slazem se s tobom, nebih zatrpao igru sranjima (ima desetak nacina kako zasrat) vec kako si ti rekao Free Demo / Full ili Freemium bez naging banera i sl. nego eventualno In-App purchase Full igre da nisu dvije aplikacije na AppStore-u.

Da li je izuzetak da neka igra koja doslovno ovisi o pravom novcu. Mi smo razmisljali nekako napravit iOS igru koja ima veze s WhoAPI-em ali nam je samo jedna ideja pala na pamet. Domainer, igra u kojoj si ti kao neki profic koji kupuje domene za sitno, prodaje za skupo. Kupujes domene s virtualnim novcem, taj novac ne mozes kupovati s pravim vec zaradis prodajom a cijena se mjenja ovisno o tome koliko ta domena u stvarnosti vrijedi. Svi ti upiti idu na WhoAPI i to nas sve kosta pa moramo nekako naplatit. E sada, da ne mucimo nase korisnike s WhoAPI skipom i zasto bi nesto trebalo platiti, mozda da kupujes neke perk-ove za $1 kao npr. da srusis vrijednost nekoj domeni pa je ugrabis, ili hakiras domenu pa nesto-nesto, i slicno. Jos nije nista definirano ali imamo u planu tako nesto sto bi nam malo proguralo WHoAPI.

Uf.. kakav chunk teksta :)
Re: Free-2-Play · Apr 8, 2013, 3:52 PM
Ja sam isto za Free ili $0,99 ali mi nije lose ni da se stavio in-app za kupit stvari koje apsolutno nista ne znace vec je naznaceno da pomazu developeru. Tipa GOLD member pa tvoje ime na top listama i slicno pise zlatnim slovima. Otkljucavanje raznih Avatara koji su nista drugo nego vizualna reprezentacija...mozda jos neke teksture i sl. Uglavnom, hrpu toga sto ne modificira igrivost ali donosi prihod.

Nedavno sam vidio u nekoj iOS igri da ima za kupit tako neke slicne stvari pa je tip stavio: "Buy stuff so I can afford making free games"
Re: Free-2-Play · Apr 10, 2013, 7:35 AM
Edi, zar nije bolje da je App 2 puta u app storeu, i među free i među paid igrama? Imam dojam da Free igre koje u aplikaciji traže novac za otključat full veziju djeluju kao prevara na neki način "pisalo je da je free ali kad se instalira traži lovu". Vidio sam puno takvih komentara ispod igara i loše ocjene, pa nisam siguran da to ljudi vole.
Dino, sviđaju mi se ideje o In App stvarima koje ne modificiraju igrivost a podržavaju developera.
Re: Free-2-Play · Apr 12, 2013, 9:57 AM
Da.. neznam :/

Neke igre definitivno to lose rade i ja ih sam obicno kritiziram te vrlo brzo obrisem. Dok neke igre koje imaju in-app purchase nemam uopce dojam da moram platiti vec to vidim kao neki bonus, bitno da ne muce korisnika s time, da ne ovisi drasticno o napretku igre i definitivno da nije uvjet za igrat uopce.

Mislim da postoji nacina kako to napraviti pametno, ima hitova koji su uspjeli bez da su ostavili dojam da moras placati nesto.

Ja inace nebih to prakticirao. Probao bih samo u rijetkim slucajevima kod odredjenog tipa aplikacija.
Re: Free-2-Play · Apr 12, 2013, 12:28 PM
Slažem se, ipak neću ići tom rutom za sada, zanimalo me što vi mislite o tome.
To su dodatne komplikacije koje mi sada definitivno ne trebaju.

Sign in to reply

Replies are available for existing members only! For now 😅

Sign in