Post #21
· May 30, 2005, 4:15 PM
Sjecam se vremena kad sam se i ja pitao kako prodavati igre

Prvo morate odluciti ocete li biti self-publisher ili cete naci publishera koji ce raditi sav posao za vas.
SELF-PUBLISHING:
1. Morate imati gotovu igru

(naravno)
2. Otvoriti racun kod jednog od poznatih banki iliti money-transfer tvrtki kao sto su RegNow, Plimus, RegSoft, PayPal i drugi. Moja preporuka je uzite ili regnow ili plimus jer su najjaci i svi rade s njima jer u protivnom nece od suradnje biti nista.. neki tako rade i to je to

Za vecinu njih prebate platiti Account Activation od cca.$10 sto i nije toliko puno, sve sto vam treba je posuditi neku poznatiju kreditnu karticu od staraca

(kao sto sam ja to ucinio) i otvoriti taj racun.
3. Ja imam otvoren racun kod RegNow pa cu govoriti za njega;
Tamo mozete gotovo SVE. Uglavnom sve sto trebate za pocetak je napraviti/objaviti igru u regnow administraciji i igra je spremna za prodaju (cim vam je RegNow Staff odobri).
4. Link koji dobijete od RegNow bacite na svoju stranicu (ala BuyNow) i igra je u prodaju
5. Za bolju prodaju u RegNow administraciji otvorite mogucnost Affiliate-a i setirate da dajete cca.40% (kao mi) i auto-accept... i tko god zeli prodavati vase proizvode moze ih prezentirati na svojoj stranici i od svakog prodanog on uzima 40%..
6. Za jos bolju prodaju; dobar marketing, reklamiranje..lalala (ima ovdje dovoljno toga da napisem knjigu) ili;
naci izdavaca u potpisati non-exclussive ugovor, a to znaci da oni malo ulazu u vas proizvod...... vise o tome kasnije....
PUBLISHER:
1. NE morate imati gotovu igru; mora biti barem 85% zavrsena da bi ste ju mogli poslati izdavacima kao zahtjev za izdavastvo.
2. Uglavnom, nadjite nekog izdavaca koji se bavi tipom igara kao sto je vasa. Kao primjer cu navesti bigfishgames.com (BFG)
3. Kada im posaljete igru i ako im se igra svidi oni ce vam posati ugovor preko e-mail-a koji bi bilo pozeljno isprintati, jako dobro procitati, popuniti i na kraju poslati tj. faksirati. (BFG ima ugovor na 6 strana koji ce se slati neznam tocno sada koliko dugo ali znam da je kostalo oko 40kn jer se ipak salje u USA. (sad je mozda i jeftinije, cijene impulsa stalno padaju sa inozenstvom)
4. Nakon sto potpisete ugovor vi im saljete gotovu igru bez ikakvog setupa sa promjenama u igri koje su vam oni naveli (logo na ulaz, maknuti sve linkove iz igre i sl.)
5. Ako sve prodje kako treba na vama je da sjedite dok oni rintaju za vasu igru

da bi obje strane zaradile $$$.
To naravno ovisi o tipu ugovora koj iste sklopili, vecinom se sklapa NON-EXCLUSSIVE ugovor.. EXCLUSSIVE vam oni ponude samo ako ste im ponudili buduci HIT

UGOVOR: EXCLUSSIVE
- Kao sto sam rekao - morate imati HIT igru da bi vam oni uopce ponudili takav ugovor.
- Izdavaci ulazu masu para za citav marketing, oni objalvjuju igre naokolo i sve sve sve... sve oni rade i ovo je hebena stvar
- Veliki minus kod ovog ugovora je sto nesmijete igru prodavati na svojoj stranici niti sklapati daljnje ugovore sa drugima (to vazi samo za dani projekt/igru)
good luck

UGOVOR: NON-EXCLUSSIVE
- Morate imati pristojnu igru, sa dobrom sminkom (grafika) i osrednju igrivost ali ne i monotonost jer na tome vas najlakse uhvate!
- Sve sto oni ulazu jer malo vremena da naprave objavu na svojoj stranici i da ju posalju partnerima (trazite one koji imaju velike partnere poput Real Arcade-a jer ako dodjete na Real Arcade ste bogati prvi dan!!!)
- Rijetki rade objave na druge ne-partnerske (game-listing) stranice sto znaci da ce te se svejedno namuciti da nesto vise zaradite!
- Plus ovakvog ugovora je taj sto igru mozete prodavati preko svoje strance i dalje sklapati ugovore sa drugim izdavacima.
LEGAL STUFF:
Neke drzave vam daju pravo da smijete prodavati vlastiti art/proizvod bez prijave poreza tj. bez prijave novcanih dobitaka, koje su to drzane - neznam
Najsigurnije vam je otvoriti slobodni obrt i prijavljivati sve prihode...
lalala....
neda mi se vise

mogao bih pisati do vjecnosti....ako vas jos nesto zanima samo pitajte!