Zelio bih malo prodiskutirati sa svim posjetiteljima foruma na ovu temu. Proscrolao sam cijeli forum, a nisam nasao nista na tu temu. Svi (ili barem neki) znamo da je izgradnja Comunity-a na forum-u tezak mukotrpan posao. Pogotovo Game Development team-ovima. Iz razloga sto je forum usko povezan sa tim timom.

A sad otvoreno o svemu. Npr. nas forum broji preko 100 clanova, s tim da 45 usera ima 0 postova. Kako napraviti lavinu da se stvari pocnu odvijat.

Velika problematika (ukoliko ste voljni sudjelovat). Kod game development tima, ukoliko zele jaci community na forumu, mislim da se moraju drzati odredjenog zanr-a igara. U tom slucaju mislim da u recimo godinu dana se moze skupiti kvalitetan broj, jer za takve stvari treba vremena. Ok...otkrivam toplu vodu. Npr osoba koja je downlodirala kod nas ADnD Dmu, pred cca godinu dana, on se sigurno vise nece vratit, jer ovaj sajt njemu vise nije interesantan. Dakle izgubljen user. Mislim da se takve stvari sprijecavaju drzanjem zanra.

Drugo, hit igra. Hit igra stvara instant community. Cista logika 50 000 ljudi kupi igru, 30 000 njih ima pristup internetu. Nekima nesto ne radi, neki je zele pohvaliti, prokomentirati, upoznati tvorce, itd, itd. Takozvani instant comunity, koji ceka pacheve, add on-ove, nastavke i slicno.

Jezicna barijera, prepreka kod hit igara?
Imamo GS primjer. 6000 slovaka je downloadiralo igru GS Inspector. Zasto na forumu nismo dobili 1% (6) novih registriranih usera iz slovacke? Siguran sam da vecina njih govori engleski jezik, kao i mnogi uvjeren sam da rijetki surfaju net-om...a da ne znaju beknut how do you do i slicno. Dakle, kod nas je hrvatski dio aktivniji, ali opet se ostavila mogucnost da netko nesto prokomentira i na engleskom jeziku. Dali to moze funkcionirat? Pod funkcionirat, mislim kvalitetno.

Dakle dali se mogu raditi igre na jednom jeziku, a da se stvara community na drugom jeziku? Dali zrtvovati jezik u igri za jezik na forumu? Dali je ovdje slucaj sindroma, ne mozes imat i ovce i novce?

Takodjer velika problematika je ozivljavanje comunity-a. Dakle 1000 registriranih usera, a dnevno 50 postova, ili u nasem slucaju maknut nule. Kako natjerat ljude da progovore? Dali je to nesto spontano ili ih je moguce bocnut, da se pokrene famozna lavina. Znam da postoje fantomske igre poput, word association, picture association, kaladont, pogodi tu igru i slicne, ali mislim da to nije ni izbliza dovoljno. Siguran sam da uvijek postoji aktivni i pasivni dio foruma, kao i clanovi. Ali bitan je i problematika je odnos tih snaga.

Znam da je Edi vjerojatno procitao stranica i stranica o ovome, ali volim cuti vise misljenja.

I jos jedna problematika...veliki postovi. Zasto je ljudima problem citat velike postove? Nemaju vremena? Ako su dosli na forum, ocito imaju odredjenu vremensku kolicinu koju mogu potrositi na citanje istog. Zasto mislim da bi vece sanse bile da ce se procitat sve da sam ovo napisao u deset postova u deset razlicitih topica i podgrupa, nego sve u jednom???
Sto ako sam u sredini teksta nesto jako bitno rekao?
Misljenja molim!