Pocetnik...

Replies: 112 Views: 30,097 Started: Oct 16, 2005, 7:08 PM Page 4 of 4
Post #91 · Mar 3, 2006, 10:17 AM
Kako u VB6 dobiti samo adresu foldera ako je poznata putanja do datoteke

npr. adresa je: c:\folder\datoteka.txt - znaci od ovoga bi trebalo izvuci folder c:\folder\

hvala!
Post #92 · Mar 3, 2006, 11:01 AM
neznam kako se to radi u VB, ali pretpostavljam da je adresa string. napravis tako da ti program trazi "\" i kada nadje zadnji \ onda sve ono prije njega spremis u drugi string.
Post #93 · Mar 3, 2006, 11:02 AM
CrashStar wrote:
neznam kako se to radi u VB, ali pretpostavljam da je adresa string. napravis tako da ti program trazi "\" i kada nadje zadnji \ onda sve ono prije njega spremis u drugi string.

E bas tako kao sto si reko. Za to koristis funkciju "mid" u vb-u ;) lako je
Post #94 · Mar 3, 2006, 11:51 PM
Pitanje je dali ?eli? dobiti ime direktorija i to zadnjeg u kojem se nalazi fajl...ili ne?to drugo?
Uglavnom, ako tra?i? taj samo zadnji, evo primjer iz vb.net 2005 pa vidi dali to igra i u vb6.

Znači, recimo ima?

Dim Adresa As String = "C:\folder\dokument.txt"

Sada treba napraviti substring ili remove, iskreno neznam dali tako ?to postoji u vb6 ali zato je .NET mila majka za takve stvari.

Dim ImeDirektorija As String=Adresa.SubString(0, Adresa.LastIndexOf("\"))

Ovim vb.net kodom si odvojio stringove i dobio ime direktorija u varijabli, sad je pitanje ?ta tebi točno treba
Post #95 · Mar 4, 2006, 12:54 AM
U vb6 ima jedna komanda ja nemogu tacno da se setim koja uglavnom ta komanda deli string na zadatom karaketru (Edi ovo si mi ti reko pomagaj oko imena funkcije). Uglavnom predpostavimo da se funkcija zove "splitstr" nije to ime samo treba naci edi to zna pa nek kaze. Kod ide ovako.

Recimo imas putanju c:\windows\system32\readme.txt

sad kucas sledece:

Path = c:\windows\system32\readme.txt

Folderi = "splitstr"("\", Path)

i on od variable Folderi napravi array tako da je:

Folderi(0) = c:
Folderi(1) = windows
Folderi(2) = system32
Folderi(3) = readme.txt

samo trebas naci tacno ime te funkcije ona postoji 100% ja sam je koristio smao sam zaboravio kako se zove
Post #96 · Mar 4, 2006, 10:36 AM
U C-u ti to funkcionira ovako...

string je polje charova, jel?

znaci imamo neki string...

#include<conio.h>
#include<stdio.h>
#include<string.h>

main()
{
int i, mjesto;
char adresa[50], folderi[50];

adresa = "c:\nekaj\nekaj.txt";
duzina = strlen(adresa);

for(i=0; i<duzina; i++)
{
if(adresa[i] == '\')
{
mjesto = i;
}
//// znaci ovaj for trazi \ i kad nadje, broj mjesta u polju ce se spremiti u
//// varijablu mjesto
//// to znaci da ce u biti na kraju spremiti samo polozaj zadnjeg, jelte...

//onda mozes prebaciti sve do tog zadnjeg u drugi string... ovako:

for(i=0; i<mjesto; i++)
{
folderi[i] = adresa[i];
}

// i na kraju mozes to isprintat ili sta vec

printf("%s", folderi);

return 0;
}

eto ga, uzivaj :)

kad ce vise igrice.hr? :) vicite ako treba pomoc kakva, je da sam u guzvi al probat cu uletit ako zatreba
Post #97 · Mar 4, 2006, 11:58 AM
Hvala svima!
Post #98 · Mar 5, 2006, 1:13 AM
Uh ?to mrzim C :snooty:
Post #99 · Mar 5, 2006, 11:10 AM
GameDeveloper wrote:

Dobro dobro gamedev znamo mi da ti volis vb.net koji je najbolji programski jezik na svetu al staces mi obicni smrtnici koristimo ove lose jezike kao sto su c, c++ i vb6
Post #100 · Mar 5, 2006, 11:24 AM
GameDeveloper wrote:

kuzis na ovaj nacin na koji sam ja napisao(ili mozda i neki kompliciraniji) funkcionira i vb.net, samo je to lijepo zapakirano u neku funkciju, koju i ja mogu napraviti u C-u kad hocu.

C++ pwnz em all :thumbsup:
Post #101 · Mar 5, 2006, 10:12 PM
hehe, miskec nisam rekao da je najbolji, ali ima velike prednosti kad je u pitanju programiranje igara.

Crash, taj kod u vb.netu bi bio duplo manji, a zar nije cilj da programer ima ?to manje nepotrebnog koda?
Misli? da je isto napisat igru u c++-u za 12 mj, ili u vb.netu za 10 mj?
Post #102 · Mar 5, 2006, 11:12 PM
GameDev wrote:
Misli? da je isto napisat igru u c++-u za 12 mj, ili u vb.netu za 10 mj?

Jeste lakse a da bi takva igra sa full nabrijanom grafikom koja je radjena u vb.net radila na nekom kompu trebati neki na 5GHz. Daj covece da se nelazemo za igre je neprevazidjen c++ i to ce da bude uvek
Post #103 · Mar 6, 2006, 1:44 AM
Miskec wrote:
[quote="GameDev"]Misli? da je isto napisat igru u c++-u za 12 mj, ili u vb.netu za 10 mj?

Jeste lakse a da bi takva igra sa full nabrijanom grafikom koja je radjena u vb.net radila na nekom kompu trebati neki na 5GHz. Daj covece da se nelazemo za igre je neprevazidjen c++ i to ce da bude uvek[/quote]

Nenenenene prijatelju, vidi?......vara? se, da ti objasnim neke stvari koje očito nezna? o game developingu.

1. Ako koristimo DX, onda će brzina izvođenja grafike biti ista bila igra pisana u C++-u, C#, VB.NET-u ili delphiju, jer se koristi ista biblioteka koja je optimizirana za sve jezike.

2. 90% opterećenja sustava uzima grafika, ostalih 10 % jest fizika i AI koji idu direktno na teret CPU-a, stoga ti mogu garantirati da će razlika u brzini između vb.net-a i c++-a biti u okviru 2-5 FPS-a i to u slučaju da ima? hrpu koda za fiziku i AI.

3. Jezici su gotovo identičnih brzina, oni samo slu?e da mi lak?e napi?emo ono ?to ?elimo da na? stroj učini, sav kod se kompajlira u čisti strojni kod i gotovo je jednake brzine za sve jezike, jedina je razlika kako koji kompajler u nekom jeziku koristi neke podatke.....i tu jedino mo?e biti razlike u brzini.
Primjera radi, .NET kod se kompajlira u MSIL koji je vrlo sličan ASM-u, a onda to ide u strojni.....tj jedinice i nule.

To ti je to mi?kec, ima? ti jo? puno učiti o jezicima i programiranju.
Post #104 · Mar 6, 2006, 5:23 AM
reci cu samo jebi ti program koji ne radi na svakom sustavu bez potrebnog mu frameworka

:thumbsup: jest da je danas taj framework skoro svugdje al ipak

bum jos napiso protuargumente kad dodjem doma popodne, sad nestignem

aj
Post #105 · Mar 6, 2006, 9:57 AM
OK ajde da imamo hipotezu da ja nemam pojma o programiranju. Sta je sa onih ostalih 800,000 programera u svetu zasto 85% od njih koristi c++ a ne vb.net. Samo mi nemoj pricati da su navikli na c++ pa nece da predju na vb.net da je bolji presli bi. Sta je sa tim programerima koji su profi zasto
Post #106 · Mar 6, 2006, 11:36 AM
Mislin da tu nije stvar o tome koji je bolji; jer su oba bolja ako s oba mo?e? napraviti ono ?to ?eli? - igru.
Mo?da u VB.Netu mo?e? napisati igru sa manje koda, ali ne sla?em se da bi tu igru radia 10 umjesto 12 mjeseci sa c++ jer kad netko rastura c++ on će taj kod napisati puno br?e jer ga razumije.

U biti, svak radi u programu u kojem voli radit. Pa amo reći da je Maya najbolji program za modeliranje, ali ako ja istu stvar mogu radit u Maxu na kojeg sam navika onda nema ?anse da radim u Mayi.

Dakle, nije stvar samo koji je program bolji, nego u kojem programu volimo raditi, na koji smo navikli i koji razumimo. :cool:
Post #107 · Mar 6, 2006, 11:51 AM
E to mate :thumbsup:
Post #108 · Mar 6, 2006, 2:37 PM
Da netko krece kao pocetnik u programiranje preporucio bi mu VB.Net ili C# (slicni su), je da je zajeb zbog runtime enviromenta (iako i to, u teoriji, ima svoje prednosti), ali jezici su napredni i relativno lagani. Profesionalci koji sada rade u Cpp-u ce najvjerojatnije nastaviti raditi u istome jer je mocan i brz, a njima razumljiv. To je sasvim logicno.
Dakle sve se bazira na osobnim preferencijama, ali cinjenica je da je VB.Net jaci od VB-a 6. Eto.
:yogsi2:
Post #109 · Mar 6, 2006, 8:33 PM
Da sla?em se sa svima, samo mi?kec ja mislim da ima puno vi?e od 800000 programera u svijetu jer sam VB koristi nekoliko milijuna ljudi i zapravo je najra?ireniji jezik u svijetu.
Post #110 · Mar 6, 2006, 9:05 PM
cinjenica je da su 99 % danasnjih poznatijih komercijalnih igara izradjene u C++u.

eto toliko, a sad moram ic dovrsit igru, sutra je natjecanje.... sam da ne zaspem e :pray:
Post #111 · Mar 6, 2006, 10:05 PM
Mislim da je najbitnije krenuti sa programiranjem. Jezik na pocetku
uopce nije bitan. Tako da je svejedno vi koristili VB, C++ , C , NET, Python ili
bilo sta drugo. Najbitnije na pocetku je da shvatis sta su varijable, konstante,
loop-ovi idr. Jer bar meni je to bilo tesko. Tek kad savladas neki jezik onda ces bez problema preci na drugi ako te prethodni nije zadovoljio.
Ja sam na primjer poceo sad C-om te nakon nekog vremena presao na VB i sad koristim C++ i tranzicije su prosle skoro pa bezbolno. (Dobro malo sam se morao naviknuti da je c++ case sensitive :D )

Osim toga bitno je i da vidis dali je stvarno to sto zelis, jer ozbiljno gledano sve sto radis je pises kod koji izracunava brojeve, te poslije koristis te brojeve kako bih pokazao slikicu na ekranu. Zato nemoj razbijat glavu sa jezikom vec uhvati prvi kompajler koji najdes i pucaj. :thumbsup:
Post #112 · Mar 8, 2006, 3:19 PM
:thumbsup: totaly agreed!
Post #113 · May 27, 2006, 9:32 PM
oipoistar wrote:
[quote="sisko"][quote="DXM"]nestane jer on ispise hello world i ugasi se, bas kao sto si u programu odredio
stavi na kraju funkciju getch() i program ce sacekati da pritisnes taster da nastavi dalje (da se ugasi)

opet isto ?:cry:[/quote]

probaj

std::cin >> nekavariabla;[/quote]ž

Evo malo sam gledal po temi... Kasno kažem ali mozda pomogne drugima.
Najlaksi nacin da se to rjesi je ovaj

ispred returna u main funkciji dodaj
system("pause");

Sign in to reply

Replies are available for existing members only! For now 😅

Sign in