Pocetnik (pomoc)

Replies: 30 Views: 6,774 Started: Dec 5, 2005, 12:22 PM Page 1 of 2
Pocetnik (pomoc) · Dec 5, 2005, 12:22 PM
Evo naisao sam i na vasu stranicu . Prije dva dana skinio sam s web-a C++. Pa bi ja ako je moguce skupio ekipu , pa napravio neku jednostavnu 2d igru. Pa bi da mi u tome pomognete. Vidio sam par linkova i na sve sam isao ali niki kurac ja to ne razumijem. Koje programe trebam za napravit 2d igru. Znam da treba C++ i sta jos? Pomognite molim vas. :pray:
Post #2 · Dec 5, 2005, 1:20 PM
Pozdrav i welcome na forum.
Za 2d igru ti treba C++ i Photoshop (ili neki drugi program za grafiku)
Ne znam koliko ti mo?emo pomoći jer smo i sami u poslu do grla... :eh:
Post #3 · Dec 5, 2005, 1:24 PM
Uff. Tek si nabavio c++ i već bi sastavljao ekipu i radio igre? :shock:

Treba to malo više strpljenja. :naughty:
Ako još nisi uopće radio u c++, onda si stvarno pretjerao.

Prvo ti nauči osnove c++ (ili što god preferiraš), i onda jednog lijepog sunčanog dana pokušaj neku igru napravit.

A tek dok sakupiš dovoljno znanja i iskustva, onda sastavljaj ekipu.

Najgora stvar koju možeš učiniti je precjeniti samog sebe i svoje znanje i onda zagristi preveliki zalogaj i vidjeti da to neide.

Vjeruj mi, ima vremena.
Ja i frendovi već par mjeseci vrtimo neku ideju da bi radili u timu i vrtimo neke ideje za programe i igre ali kao što vidiš, nema žurbe.

Eventualno, ako baš želiš odmah raditi neke mini 2d igre sa malim ili nikakvih programerskim znanjem, imaš onaj Game Maker ili štogod.

Uglavnom, sretno. :thumbsup:
Post #4 · Dec 5, 2005, 4:34 PM
Uff. Tek si nabavio c++ i već bi sastavljao ekipu i radio igre?

Treba to malo vi?e strpljenja.

:naughty: ne mora biti, ako se sakupi ekipa lak?e je kad se zajedno uči nego da uči? sam.
I najva?nije je ne odustajati..
Gamemaker je kanta, najbolje se odmah uhvatiti C++-a pa si miran..
Post #5 · Dec 5, 2005, 5:33 PM · edited Oct 2, 2008, 4:43 PM
------
Post #6 · Dec 5, 2005, 7:01 PM
m4t3 wrote:
Uff. Tek si nabavio c++ i već bi sastavljao ekipu i radio igre? ?

Treba to malo više strpljenja. ?

:naughty: ?ne mora biti, ako se sakupi ekipa lakše je kad se zajedno uči nego da učiš sam.
I najvažnije je ne odustajati..
Gamemaker je kanta, najbolje se odmah uhvatiti C++-a pa si miran..

Slažem se s tobom u vezi grupnog učenja, no nisam na to mislio.
Mislio sam na sastavljanje tima koji bi odmah štancao igre.

Što se tiće C++-a, meni je nekako draži vb.net.
Još nisam shvatio zašto svi veličaju taj C++. :think:
Istina, nisam se previše ni trudio shvatiti kako funkcionira ali nekako mi se na prvi pogled učinio nepotrebno prekompliciran.
Na prvi pogled... :shifty:
Post #7 · Dec 5, 2005, 9:00 PM
Probaj napisat obicane Asteroid-se pa ces vidit sporost obrade nekih operacija u VB.NET-u ! Sveto tri trojstvo igara asembler/C/C++, tako ka?u :D
Post #8 · Dec 5, 2005, 9:13 PM
Ovako. Ja znam da se igra ne mo?e napravit u 3 dana. A i ja sam se krivo izrazio. Prvo bi ja sam naučio napravit neke jednostavne igre. A tek onda bi sastavljo ekipu za pravit neku malo bolju igru. Znam da to traje dugo. Ali stanje je ovako. Ja se razumijem u programiranje ko mara u krivi, neznam ni di da počnem. Neznam koji program čemu slu?i i tako dalje. Pa ako netko ima vremena ili mi mo?e predlo?it neki dobar tutorial, ako ?eli mo?e mi pomoć.

HVALA !!!
Post #10 · Dec 5, 2005, 10:14 PM
Predlazem da krenes sa najednostavnijim glupostima, ala krizic kruzic, pa Pac Man, pa Tetris, pa Arkanoid pa NFS: Most Wanted :doh: :lol: :lol:

I kud odmah C++. Daj probaj prvo u Visual Basicu napravit krizic kruzic, da shvatis logiku programiranja i da vidis dali je to za tebe. Ili probaj prvo neki jednostavan programcic...
Post #11 · Dec 5, 2005, 10:53 PM
Dule, bolje je da odmah krene sa C++, pogotovo ako je kao Edi :cool: koji "mrzi" promjene. Dosta ljudi ne vole mijenjati programe u kojima su počeli raditi i u kojima se snalaze...npr ja nebi mijenjao Max-a za ne znam kakovu verziju Maye... :thumbsup:
Post #12 · Dec 6, 2005, 6:20 AM
Wizard wrote:
Probaj napisat obicane Asteroid-se pa ces vidit sporost obrade nekih operacija u VB.NET-u ! Sveto tri trojstvo igara asembler/C/C++, tako ka?u :D

O bo?e......, reci mi koliko si testova brzine napravio na .NET........aj budi iskren pa reci, pa ću ti ja reći razliku u brzinama između operacija na modernim procesorima.
Post #13 · Dec 6, 2005, 7:34 AM
C#(uz VB.NET) je najvjerojatnije buducnost pisanja igara.
Medjutim,mislim da je trenutno bespredmetno raspravljati koja kombinacija je brza.
Ne bi ljudi dzaba pisali dijelove i u Assembleru da je C++ dovoljno brz za neke stvari..da ne govorim o VB.NET-u trenutno.
Post #14 · Dec 6, 2005, 7:21 PM
Meni je vb.net nekako savršeno sjeo i čini mi se ultimatnim što se tiće programiranja u njemu. :coffie:
Što se tiće c++-a, imaš neke headere i kod rascjepan na tonu dijelova i kompliciranu sintaksu i sl. :eh:

Mislim, nisam detaljno proučavao ali jednostavno mi nije... Praktičan.

Istina, možda ga jednom malo probam jer uz njega idu brag rigths i možda mi se i svidi, tko zna, ali za sada mi se čini kao kineski jezik u usporedbi sa hrvatskim (vb7).

Pa me sad linčujte! :)
Post #15 · Dec 6, 2005, 7:42 PM
Ovako ljudi ko mi mo?e dati detaljan opis pravljena npr. tetrisa.Zapravo ja neznam u čemu se igre prave. U notepadu pa se ne?to s tim radi.U paintu.Neznam ba? ni?ta. :cry:
Post #16 · Dec 6, 2005, 7:58 PM
Pirat_159 wrote:
Ovako ljudi ko mi može dati detaljan opis pravljena npr. tetrisa.Zapravo ja neznam u čemu se igre prave. U notepadu pa se nešto ?s tim radi.U paintu.Neznam baš ništa. ?:cry:

Uff, onda si stvarno daleko od prog. tima i sl.
Savjetujem ti da ni u ludilu ne krećeš sa tetrisom jer će ti to bit pre-pre-preko glave trenutno.

Prvo odaberi neki jezik, bilokoji.
Možeš čak i u onom katastrofalnom game makeru, nema veze.
Tek toliko da vidiš kako neke stvari funkcioniraju.

Zatim malo proučavaj osnove, varijable, blokove (if...then i sl.) i takve stvari.
Onda bi mogao krenuti sa klasičnim programima svih programerskih početnika.

Par primjera (otprilike po težini):

mini kalkulator
štoperica
križić kružić
memory
pong
tetris
pac-man
i sl.

Svaki od njih ima ono nešto što ti treba za programiranje (varijable, rad s varijablama, vremenski kodovi, if...then, rad sa slikama, animacija, pokretni objekti, kolizije pa čak i ai kod pac-mana).

90% programera počinje sa programima i igrama na popisu.
Nakon što sve to svladaš, ako do tada nisi radio sa drugima, nađi 2-3 frenda i počni se učit timskom radu i sl.

Samo budi uporan do krvi jer nakon što probiješ tu početnu barijeru, onda si spreman za pravo učenje pravog programiranja.

P.S. Ruku na Bibliju, koliko godina imaš?
Post #17 · Dec 6, 2005, 8:29 PM
Gogy wrote:
C#(uz VB.NET) je najvjerojatnije buducnost pisanja igara.
Medjutim,mislim da je trenutno bespredmetno raspravljati koja kombinacija je brza.
Ne bi ljudi dzaba pisali dijelove i u Assembleru da je C++ dovoljno brz za neke stvari..da ne govorim o VB.NET-u trenutno.

Gle, djelovi koji se pi?u u assambleru se pi?u u njemu isključivo zato jer se u ničemu drugome nemo?e pisati, jer ti niti sa C jezikom nemo?e? pristupiti hardware-u na low level način kao ?to mo?e assambler...jer je assambler strojni jezik (čovjekov strojni jezik)

Druga stvar....u c++ se pi?e najvi?e iz kompleksa ljudi.....kompleks koji se ljudima nalazi u glavi....a taj je da posao neće biti dobar ako nije c++......jer oni su vi?e godinama uprogramirani sam tim c++-om.
Čisti primjer je moj prijatelj koji igru mo?e raditi u vb.net-u sa većom produktivno?ću i u?tedom vremena.....ali neće.....jer sve je u glavi....

Ja sam napravio oko 25 testova brzine vb.net-a.....ako ne i vi?e, najvi?e se testiralo brzine pristupa memoriji, učitavanja većih datoteka, rad sa naprednijom grafikom, konverzija tipova podataka.....sa desecima milijuna loop-ova.....da bi do?ao do zaključka da c++ bi bio br?i do 100 ms-a u najekstremnijim situacijama, stoga ako imate neki napredan algoritam u igri (AI ili fizika) i igra vam ide na 15 FPS-a, u c++-u bi dobili ubrzanje od 2 do 5 FPS-a u najekstremnijim situacijama a da ne govorim da u lak?im situacijama se razlika ne primjeti, stoga se zamisli? dali se isplati mučiti sa c++-om za neku 2d igru koja nema niti jedan napredan algoritam ili slično.

Pirat.., prvo reci hop pa onda skoči, nema? pojma o ničemu vezano za programiranje a već bi radio igre....a to tako neide i ne mo?e ići.
?eli? li raditi igre kao generation stars....po čistoj procjeni ti treba minimalno godinu dana učenja.
Prvo mora? savladati osnove nekog jezika, zatim mora? steći dobru logiku i smisao za izradu logičkih cijelina jer se igre sastoje od niza logičkih cjelina koje komuniciraju između sebe i tako igra funkcionira.
Za neke igre treba napisati i par tisuća linija koda, a koliko će biti linija ovisi i tvom znanju i logici kako optimizirat kod.
Uglavnom, trebao bi steći neko osnovno znanje, a za najosnovnije ti preporučujem jezik C, radi u njemu 1 mj da stekne? nekakvo logičko razmi?ljanje, a onda nakon mjesec dana prouči mane i prednosti drugih jezika da bi odlučio dali će? nastaviti C ili VB jezicima.
Kad se odluči? za neki jezik, trebao bi minimalno 3 mjeseca radit na nekim malim aplikacijama...... i projektima radi vje?be.
Uglavnom, mora? bit i siguran hoće? li se bavit ovim jer ovo nije mačji ka?alj.
Post #18 · Dec 6, 2005, 9:08 PM
Ovako imam 15 godina. A znam da treba puno učenja i vremena za napraviti 'igru' i znam da to nije mačiji ka?alj.E a ti Lord_Yuro vidim da bi mi pomogao pa bi te pito jel ima? neki tutorial mo?da.

HVALA
Post #19 · Dec 6, 2005, 9:22 PM
@Pirat

Kao sto ti je ovdje receno,prvo moras nauciti neki jezik.
Ili C++ ili C# ili VB.NET.

Nakon toga mozes razmisljati da radis igre.
Jer,igre spadaju medju najteze oblasti programiranja.Moras biti dobro upoznat sa jezikom u kojem radis da bi bio u stanju sve to ukomponirati u nesto smisleno i eventualno igrivo.

Kao sto je GameDeveloper rekao,bitan je osjecaj za logiku stvari,a njega mozes dobiti iskljucivo iz iskustva.
Ako hoces uciti C++,iskreno ti preporucam knjigu "Demistificirani C++".

Za pocetak radi jednostavne stvari,tezi lagano kao kompleksnijem.
Tek ti je 15 godina,tako da imas vremena na pretek.

Ako sada krenes,za 3 godine mogao bi prodavati igre.
Sto se tice tutoriala,za C++ postoji jedan sjajan na ovoj adresi:
http://www.cplusplus.com/doc/tutorial/

Ako imas pitanja samo pitaj!
Kao sto vidis na forumu,i ja vapim za pomocu. :lol:

Uci,uci i uzivaj!
Post #20 · Dec 6, 2005, 9:35 PM
Evo polako. I?ao sam na tu stranicu i sad u tutorialu ima onaj prvi ''program'' ''Heloo World''. E sada u čemu ja to pi?em? I ?ta onda radim kada to napi?em to mi je najbitnije. Neznam u čemu to napisati.
Post #21 · Dec 6, 2005, 9:47 PM
Gogy wrote:
iskreno ti preporucam knjigu "Demistificirani C++".

Nema di ju nisam trazio, i nema je nigdje.. totalna navala na tu knjigu, stvarno je onda dobra. najvjerojatnije cu na netu narucit novu - nesto manje od 200kn.
Post #22 · Dec 6, 2005, 10:17 PM
ima? ju u onoj knji?ari VBZ na korzu
Post #23 · Dec 6, 2005, 10:28 PM
Pirat jel vidis koliko frke i strke samo oko odabira programa u kojem ces programirat igre. A di je jos research kakve igre radit, pa muzika, pa grafika, pa nadji izdavaca, pa sponzora, :lol: :lol: mah...i jos zilijon sitnica.

Edi ce ti prvi preporuciti tutoriale po netu i forume stranih, ali kao i sto vidis domacih developera. Neko osnovno znanje skupi preko tutoriala, i onda direktnija pitanja postavi. Jer ovo ti je isto koda pitas sa kojom ciglom da gradim kucu? Razumijes u kakvu poziciju stavljas ljude koji ti zele pomoc.

Logika programiranja je najbitnija kod pocetnika. Probaj razmislit kako bi programerski rijesio prelazak pjesaka preko pjesackog.

Imas pjesaka, semafor, aute, policajca. Dakle ovo bio bio neki najmutaviji AI. Kada ce pjesak preci cestu. Kad je zeleno, nema policije, nema auta??? Spoji malo te varijable. Nadam se da bar otprilike kuzis sto hocu reci. Ono...If ja ocu preko then check semafor...i te spike...jao, al ga s**em.

Ova je inace fora sprdnja izmedju mene i Edija za AI i logiku...pa sam se mozda malo zaletio :lol: :lol: :lol: :lol:
Post #24 · Dec 6, 2005, 10:38 PM
edifreak wrote:
[quote="Gogy"]iskreno ti preporucam knjigu "Demistificirani C++".

Nema di ju nisam trazio, i nema je nigdje.. totalna navala na tu knjigu, stvarno je onda dobra. najvjerojatnije cu na netu narucit novu - nesto manje od 200kn.[/quote]

Ne znam kakvo je stanje u Rijeci,ali ima je kupit kod nas u Imotskom. :P
Vjeruj mi,ne mozes falit ako je uzmes.
Sve,ali bas sve sto te zanima oko C++ jezika imas u njoj.
Jos i nije teska za citanje,ima dosta fora i viceva.
Jedino sto se meni ne svidja,je malo previse matematike za moj ukus. :lol:
Ali to je programiranje. ;)

Sto vise tutoriala,foruma i ostalog citam,sve vise shvacam koliko je ta knjiga dobra!
Jednostavno,sve objasnjava!
Post #25 · Dec 6, 2005, 10:40 PM
Pirat_159 wrote:
Evo polako. I?ao sam na tu stranicu i sad u tutorialu ima onaj prvi ''program'' ''Heloo World''. E sada u čemu ja to pi?em? I ?ta onda radim kada to napi?em to mi je najbitnije. Neznam u čemu to napisati.

Prvo mi reci koji si to "C++ skinuo"?
Koristis li Visual Studio?Dev C++?Ili?
Post #26 · Dec 6, 2005, 11:24 PM
Evo da se i ja javim...od nedavno sam usao u c++ vode i dosta brzo kuzim stvari jer sam vec prije programirao u drugim jezicima.

Za ovo nisam siguran ali eto...mozes raditi u obicnom notepadu sto se tice c++a ali ti treba neki compiler...e sada, cuo sam da postoje neki jako dobri besplati compileri na netu ali nemam vremena sada za istrazivanje takvih stvari...

Moja preporuka ti je da naucis prvo if naredbe (if / else / else if) pa onda predjes na petlje for, while i do while...nakon toga mozda malo pogledati switch (koji mi se iskreno bas i ne svidja)...ako hoces mogu ti poslati zadatke koje ja dobivam svaki tjedan za zadacu iz programiranja...

Posto nikada nisi programirao ja bi ti preporucio Visual Basic (bilo koji) da uz njega naucis osnove...samim time sto je Visual ti je sve jednostavnije za shvatiti...a i nekako brze bez velikog programerskog znanja mozes imati gotove programe i igre...

Toliko od mene za sada...odo ja pisati zadacu iz c++a koju sam trebao poslati profesorici prije 25 min. :)
Post #27 · Dec 7, 2005, 7:44 AM

Imas pjesaka, semafor, aute, policajca. Dakle ovo bio bio neki najmutaviji AI. Kada ce pjesak preci cestu. Kad je zeleno, nema policije, nema auta??? Spoji malo te varijable. Nadam se da bar otprilike kuzis sto hocu reci. Ono...If ja ocu preko then check semafor...i te spike...jao, al ga s**em.

Dule, primjer ti je naprosto genijalan :D
Post #28 · Dec 7, 2005, 8:05 AM
Pa sta nije mozda? :lol: Garantiram ti da ces ga se sjetit iduci put kad budes prelazio cestu :lol: :lol:

Pa svaki put kad prelazis cestu prevrtis te varijable u glavi...pogledas semafor (ako je zeleno, prelazis) ako je crveno, pogledas dal nailazi auto (ako nailazi stanes) ako ne nailazi, pogledas dal ima policije (ako nema, prelazis), ako ima stanes.

I onda definiras sto se dogadja ako stanes...Eto...logika programiranja u jednoj recenici, kud ces jednostavnije. Jel imas ovdje osnovne radnje If, Then, Else? Tebi je mozda ovo smjesno (a mozda sam te i krivo shvatio), ali ovo kad pocetnik skuzi, laksi mu je zivot...

Edi, Wizz-u se ne svidja nasa fora :cry:

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Post #29 · Dec 7, 2005, 10:00 AM
negdje sam procitao da je prije bilo fora bit rock zvijezda a da je danas biti game developer :D Cuj pirat, mi ti nazalost ne nosimo dobre vijesti. rad na igri je poprilično te?ak zadatak i za mene koji kao tobo?e ne?to znam a kamoli ne za tebe ... ali nedaj se obeshrabrit :thumbsup: :D

@Dule
:D If semafor.stanje=true then
... ma vata me smijeh :D
Post #30 · Dec 7, 2005, 4:01 PM
Uff, moraš odabrati IDE za početak.
Mislio sam da bar znaš malo o njima i kakvih sve ima. :|

Imaš poruku (PM).

Toliko od mene za ovaj topic.
Odoh preć cestu.

Sign in to reply

Replies are available for existing members only! For now 😅

Sign in