Irena 2D Engine

Replies: 7 Views: 2,529 Started: Mar 30, 2004, 7:12 AM
Irena 2D Engine · Mar 30, 2004, 7:12 AM
Eto napokon sam ga napravio, trenutno je u verziji 0.5.5!

Tutorial je na Engleskom jeziku, ne pitajte zasto, htio sam ga napraviti na hrvatskom ali sam odustao cim sam probao jer vecinu toga sto bih rekao mi ili nemamo rijec za to ili je prestrucno da bi se uopce preveo, svi koji programiraju razumiju Engleski!

Uz tutorial dolaze 3 slike, kad stvorite aplikaciju da automatski imate primjer pred svojim ocima. Ako niste shvatili iz prosle recenice, engine nema vec gotov primjer, to znaci da sami morate napraviti aplikaciju... (pa makar sve bilo copy&paste u 2min)

I obavezno moram reci da glavni modul od engine-a init_dx netreba uopce mjenjati niti gledati u njega..... on je tamo tako da biste vi mogli imati par jednostavnih naredbi (opisane u dokumentaciji) umjesto da sami preko DirectX8 sve programirate pa da imate 20 naredbi za nacrtat obicnu sliku na ekran...

Download: irena2d.zip [250 Kb]

Ako imate kakvih problema samo javite :)
Have fun!
Post #2 · Mar 30, 2004, 9:26 AM
Bilo bi lijepo da si ukljucio bar init_dx modul zato sto kad kopiram iz worda ne ostanu mi razmaci tj. sve strpa u jednu crtu :(
Post #3 · Mar 30, 2004, 9:37 AM
Kako, ja sam testirao i meni je sve ljepo poslozeno ispalo. Dokumentaciju sam otvorio sa MS Word XP od Office-a XP.

Znas sta napravi, stavi SaveAs WebPage i otvori u eksploreru taj file i probaj dal je tako ok....

U cemu si otvorio?
Post #4 · Mar 30, 2004, 9:42 AM
otvorio sam u exploreru i sad je ok :)
Thx
Update! · Apr 12, 2004, 1:06 PM
UPDATE:
Irena2D u verziji 0.7.1

Tesko je reci sta ima novog tj starog!
- Popravljeno je puno bugova
- Optimizirano tj. ubrazno za duplo
- Zbunjujuce funkcije, sve ukloljene
- Stare funkcije prepravljene i bolje nego ikad
- NEW: Sound engine with cool effects

Sada ako zelis ocitati teksturu, jednostano upises naredbu CreateTexture "mojeimeslike","c:\slika.bmp" i slika je u memoriji bez ikakvih stvaranja varijabli, da bi nacrtali tu sliku na ekran jednostavno upises (po starome, umjesto DC.Bla) DxBlt "mojeimeslike",0,0...
To vrijedi sada za sve, FontEngine, SoundEngine, TextureEngine..

SoundEngine:
- CreateSound "pucaj", "c:\pucaj.wav"
- PlaySound "pucaj"
- StopSound "pucaj" (,True za samo pauzu)
PlaySound funkcija podrzava opciju da zvuk ide stalno u loop, da mjenjas volume od 0 do 100%, da kontroliras poziciju zvuka u stereo kanalu (od -100 do 100 - left & right speakers), i najbolje od svega, da mjenjas frekvenciju zvuka (za ubrzat i usporit zvukove, matrix efekte raditi bez problema!!!)

GraphicsEngine:
U Load_Textures sub-u vise nije potrebno stvarati varijable za teksture, CreateTexture to radi sam od sada.
U Render sub-u vise nije potrebno crtati teksture izmedju Sprite.Begin i Sprite.End jer oni vise ne postoje.

...jos je puno toga novog...

Dokumentaciju / Tutorial jos nisam napravio jer ga moram ispocetka raditi. Zasad, evo izvornog gotovog primjera:
Download: irena2d_example.zip [271 Kb]

Ako netko ima problema prilagodit novi engine starome, nek mi se javi nekak pa cemo zajedno preko ICQ-a to rjesit u 10 minuta
Post #6 · Apr 12, 2004, 2:50 PM
Edi, engine je odlican. Zasto ga ne pretvoris u komercijalni projekt kad dosegne v1.0 ?
Post #7 · Apr 12, 2004, 3:49 PM
E a bas sam danas razmisljao o tome, ali tesko, to bih trebao onda prebaciti u DLL sto bi znacilo da bi morao sve ponovno isprogramirat jer ovaj engine je napravljen u modulu a za DLL moram sve napraviti u Class-i a one su malo zbunjene i sporije...

Engine cu malo pauzirati dok ne rjesim Gink do kraja i NSL.
Post #8 · May 19, 2004, 11:37 AM
UPDATE:
Verzija 0.8.30

Evo napokon update za Engine, morao sam ga skoro cjelog tj. cjelog sam ga prepravio i prilagodio klasama u vb-u tako da sada NAPOKON imamo DLL library koji se moze koristiti u bilo kojem jeziku :) My first DLL!
Tri dana mi je trebalo da ga napravim, danas sam cjelu noc popravljao par novih funkcija u njemu i tak...yada yada yada...

Vec sam za sljedecu verziju pripremio oko 15 novih funkicja koje su gotovo spremne da ih ubacim u engine ali nisu bile hitne pa sam ih zato i ostavio za drugi put. Za NSL projekt ce trebati jos funkcije za pustat Avi animacije i Mp3 pjesme..

Kad skinete zip, otpakirajte ga i irena2d.dll kopirajte u windows\system folder jer inace nece raditi, u buducim verzijama to nece biti potrebno.
Sve glavne funckije su ispisane i objasnjene u primjeru koji dolazi sa zipom.

Download: irena2d.zip [169 Kb]

Sign in to reply

Replies are available for existing members only! For now 😅

Sign in