Replies: 1,696Views: 240,600Started: Aug 8, 2005, 12:26 PMPage 49 of 57
Post #1441 · Nov 2, 2006, 4:48 PM
Točno tako ako se ne mo?e podigniti kako Bog zapovida onda je bolje ne sramotiti se. Osim privođenja va?nih ljudi za koreo često je useru i ona bagra koja dođe jedanput na utakmicu i to u pijanom stanju pa papire di?e prije vrimena, neki ih gu?vaju čim dobiju, a neki su toliko glupi da ne znaju koje boje papir ide njima.. Tako da je meni ?a ljudi koji se trude organizirati koreo. Isto tako i zbog krađe tranparenata se sad na ogradama vidi vi?e transparenata manjih dimenzija jer su ovi veći često zbog te?ine ili lo?eg vezivanja znali padati...
Kada sam odlazio na stadion, poku?avao sam se fokusirati na utakmicu, a ne na koreografiju, pijane ljude oko sebe ili one bukače koji svima jebu mater.
Postoje i druge tribine za normalne ljude, ako ti nije do navijanja pođe? tamo di se gleda.. Na Poljudu je to zapad i dobar dio istoka...
Post #1442 · Nov 2, 2006, 5:20 PM
m4t3 wrote:
Osim privođenja va?nih ljudi za koreo često je useru i ona bagra koja dođe jedanput na utakmicu i to u pijanom stanju pa papire di?e prije vrimena, neki ih gu?vaju čim dobiju, a neki su toliko glupi da ne znaju koje boje papir ide njima..
To je iskljucivo pitanje reda na tribini. Nakon par samaranje sve ide bolje a i razglas pomogne. Pojedinci neodgovornim radjenjem aviona od postavljanih papira mogu sjebati neciji sedmodnevni trud i to se ne smije desavati. Kao i sto si rekao, rade vam se avioni na tribini? Sjedi vam se ko u kazalistu? Ne odgovaraju vam dim i baklje. Sjever je samo 10 kn skuplji.
Post #1443 · Nov 2, 2006, 5:53 PM
Eto, vidjeh sve (izuzev videa, njega ću kasnije). Hvala na trudu. Ima nekih zanimljivih natpisa, npr. drago mi je da ste se dotaknuli HNS-a, iako je i to preblago za njih. Ima i onih političkih, nacionalističkih ?to me ne čudi s obzirom da su navijačke udruge tradicionalističke. Sve u svemu, nisam odu?evljen, ali to je zato ?to iza većine koreografija stoje va?e vrijednosti koje nisu i moje. To je subjektivno pitanje. Vi, npr. zasigurno ne volite čitati Slobodana ?najdera, tako da smo valjda kvit!
A, dobro. Bio sam ja na F tribini. To je nekakva prijelazna tribina. Ali mene vi?e ne zanima odlazak na stadion. ?to ja znam, kako da ti objasnim? Jednostavno mi dopizdilo biti dio svega toga, slu?ati budale koji nemaju pojma o nogometu, gledati klince kako jedva čekaju napraviti neku pizdariju da bi se dokazali. Dojadilo mi je, kada bih zakasnio, pitati 10 ljudi tko je dao gol i kako ga je dao. Pogađa?, svi su me gledali kao luđaka jer zapravo masa ljudi dole ni ne zna tko igra protiv koga. Eto, tako. Mislim, nije mi jasno za?to onaj tip sa megafonom ?alje sve u pičku materinu, za?to River i njegovi prijatelji ?amaraju ljude tamo na zapadu jer da ne navijaju previ?e glasno. Pa platili su ulaznicu, zar ne? Ostalo sam već pisao u prija?njim postovima. Mislim da ima toga previ?e. A tko hoće ići neka izvoli. Ja nemam ni?ta protiv. Svatko ima svoj put.
Post #1444 · Nov 2, 2006, 7:08 PM
River87 wrote:
Nakon par samaranje
Neću komentirati ovaj način uvođenja "reda" na tribini. Ispada da bi rezultat ispunjenja va?ih kriterija bila slika od 50-ak ljudi na zapadu zaokupljenjih svojim ritualima, a "oni drugi" bi bili na ostalim tribinama. Hajde sad zamisli tu sliku, dobro je vizualiziraj, na zapadu svatko po dvije zastave u svakoj ruci, zubima dr?ite ?etalicu, nekolicina nogama udara u bubnjeve, ostali u stolice, a uz pjesmu tko ne skače... , vi ne samo da skačete nego uspijevate i ispu?tati zvukove u ritmu bubnjeva, usput gutajući slinu natopljenu umjetnom bojom koja se cijedi iz ?etalice. Za to vrijeme mali Ivica sa ocem koji ga je po prvi puta doveo na utakmicu, sjedi na istoku. I dok mu otac iziritiran konstantnim sportskim neuspjesima bijele dru?ine upotrebljava psovke, koje je za ovu priliku ipak malo ubla?io, jer ipak je dijete s njim, malom Ivici zbog očite nekvalitete nogometa pogled odluta stadionom pa se zaustavi na zapadnoj tribini, te gonjen dječjom znati?eljom upita oca: Tata, a ?to oni tamo rade? A tata rukom da znak da je čuo pitanje, pa nakon ?to je opsovao jo? jedan proma?aj ka?e: ?to ka?e?? A oni? Ma pusti, budale... I okrene se dalje pratiti utakmicu. Ivica nastavi gledati prema zapadu i ne prođe dugo kad, ne mogav?i vi?e izdr?ati napetost, ka?e on ocu da bi ?elio ići tamo. -Ma ?ta će? tamo... pa ovdje je ljep?e... od tamo se ni ne vidi teren... a i ovdje nam je auto blizu pa nećemo upasti u gu?vu poslije utakmice - počne se on izmotavati. -Ali ja bih i?ao tamo - ne da se mali Ivica. -Ma ne pizdi mali, doveo sam te da gleda? utakmicu i sad gledaj, a uostalom i mama je rekla da te ne vodim tamo. Ivica malo za?uti pa ipak, pomalo ljutit odluči dodati: Meni je mama rekla da se ti boji? tamo ići jer ti je neki čovjek lupio ?amar. Nakon ?to je tu izjavu popratilo nekoliko podsmijeha ljudi sa tribine otac ?utke povuče Ivicu za ruku i udalji se sa stadiona.
Post #1445 · Nov 2, 2006, 7:15 PM
Glup primjer, postoji razlika između navijanja na tribini i (kako bi se po tvom postu dalo zaključiti) totalnog loma i razbijanja po tribini...
Post #1446 · Nov 2, 2006, 7:38 PM
svaka cast navijacima na koreografijama. stvarno lijepo... okanite se nasilja jer zbog toga ispadate primitivci a mnogi taj epitet ne zasluzuju.
Post #1447 · Nov 2, 2006, 8:12 PM
Tribate znati razliku između navijača i budaletina... navijač ne mora nu?no značiti i bandit razbijač ili ne?to slično... Ljudi koji ne znaju strpavaju sve u isti ko?.. Evo ti primjer... Kad je Luka Bonačić dobija po glavi odma se pisalo da je to Torcida napravila, a Torcida ga je posjetila u bolnici i on zna da ga nisu oni dirali. ko zna koja budaletina (koja sebe naziva navijačen) je to napravila
Post #1448 · Nov 2, 2006, 8:38 PM
barufa wrote:
Neću komentirati ovaj način uvođenja "reda" na tribini. Ispada da bi rezultat ispunjenja va?ih kriterija bila slika od 50-ak ljudi na zapadu zaokupljenjih svojim ritualima, a "oni drugi" bi bili na ostalim tribinama. Hajde sad zamisli tu sliku, dobro je vizualiziraj, na zapadu svatko po dvije zastave u svakoj ruci, zubima dr?ite ?etalicu, nekolicina nogama udara u bubnjeve, ostali u stolice, a uz pjesmu tko ne skače... , vi ne samo da skačete nego uspijevate i ispu?tati zvukove u ritmu bubnjeva, usput gutajući slinu natopljenu umjetnom bojom koja se cijedi iz ?etalice. Za to vrijeme mali Ivica sa ocem koji ga je po prvi puta doveo na utakmicu, sjedi na istoku. I dok mu otac iziritiran konstantnim sportskim neuspjesima bijele dru?ine upotrebljava psovke, koje je za ovu priliku ipak malo ubla?io, jer ipak je dijete s njim, malom Ivici zbog očite nekvalitete nogometa pogled odluta stadionom pa se zaustavi na zapadnoj tribini, te gonjen dječjom znati?eljom upita oca: Tata, a ?to oni tamo rade? A tata rukom da znak da je čuo pitanje, pa nakon ?to je opsovao jo? jedan proma?aj ka?e: ?to ka?e?? A oni? Ma pusti, budale... I okrene se dalje pratiti utakmicu. Ivica nastavi gledati prema zapadu i ne prođe dugo kad, ne mogav?i vi?e izdr?ati napetost, ka?e on ocu da bi ?elio ići tamo. -Ma ?ta će? tamo... pa ovdje je ljep?e... od tamo se ni ne vidi teren... a i ovdje nam je auto blizu pa nećemo upasti u gu?vu poslije utakmice - počne se on izmotavati. -Ali ja bih i?ao tamo - ne da se mali Ivica. -Ma ne pizdi mali, doveo sam te da gleda? utakmicu i sad gledaj, a uostalom i mama je rekla da te ne vodim tamo. Ivica malo za?uti pa ipak, pomalo ljutit odluči dodati: Meni je mama rekla da se ti boji? tamo ići jer ti je neki čovjek lupio ?amar. Nakon ?to je tu izjavu popratilo nekoliko podsmijeha ljudi sa tribine otac ?utke povuče Ivicu za ruku i udalji se sa stadiona.
Jako dobro. No ako tata ne postuje red na tribini ne treba dobit samar nego postene batine, jer tati ne dolaze navijaci doma uvodit red u njegovu kucu. Tata je na zapadu u gostima, i ako mu se ne svidja red ponasanja neka tamo vise ne dolazi. Dakle neka odjebe sa stadiona ili neka ode na drugu tribinu. Za njegovog sina isto vrijedi.
Ako je skupina ljudi potrosila 7 dana (noci, jer ljudi danom imaju posao skolu i obitelj) da nesto ispadne kako to oni zele, nitko nema pravo to kvariti i ja cu prvi, takvog, koji dolazi na moju tribinu, odbija upute koje mu dajem i radi suprotno, i time upropastava moj 7 dnevni ne placeni trud, nokautirati pod cijenu prekrsajne prijave, jer preferiram da me netko hrakne u facu, nego da upopastava nesto na cemu se prolilo krvi i znoja, nerijetko radimo petkom od 22 (jer prije 22 imaju obaveze ako ne nista prema curama) do 8 ujutro, neki odspavaju u klubu i za par sati krecu na gostovanje ili jos gore, nekoliko puta mi se desilo da se nisam uspio probuditi za domacu utakmicu (!) koja je u 17 popodne jer sam u 16 legao. Po noci izrada koreografije, kad svane, sukobi sa protivnickim navijacima, kad zagusti, i grad pocne vrvit murijom, na stadion stavit trasparente i postavit papire, pa i cak da se dovucem na tribinu, da vidim to svoje cudo, onda me oko 10. minute glasnog navijanja zaboli glava od iscrpljenosti, pa moram sjest i povucem se negdje na kraj zapada. Kad u takvom stanju vidim da netko, radi avione od papira koje sam lijepio popodne po stolicama, par tisuca komada, da bi se uspijela napraviti slika kad se svi to dignu, unatoc opetovanim molbama vodje navijanja, tada, mi padne mrak na oci i samaranje je nesto najljepse i oku najugodnije sto tada mogu napraviti. Ne pitam vas da me podrzite, ne pitam vas da mi pomognete, ne pitam vas da idete samnom u frku, samo vas pitam da ne omalovazavate moj trud. Jel to previse? Za neke je, a ja nemam 10 zivota, da svakom objasnjavam zasto je potrebno slusat vodju navijanja i koji je trud u to ulozen. Malo dignes frku i uplasis ljude i odmah se bolje pazi.
Post #1449 · Nov 2, 2006, 10:27 PM
Ti River jednostavno ne mo?e? očekivat da će vas 50 kontrolirat tribinu na kojoj ima 3-4 milje ljudi.... pa ni policiji to ne uspijeva. ?amaranje je tu nepotrebno. Na zapadu je u?asno puno fiktivnih navijača... koji dođu tamo samo da mogu frendovima reć da su bili na zapadu... meni su najgori hard-core mularija koji ?eli uvodit reda i radi sranja.... na moje oči je mulac zapalio baklju i istog trenutka ju roknuo na mre?u od ?ilićevog gola.... u tom sam trenutku u sebi rekao "E da bar sada prekine utakmicu sudac i da nas svih dobro napendrekaju kad smo takvi zemljaci". Ljude treba animirat, neka dolaze na utakmicu iz gu?ta.... Leeds je imao pun stadion kad je ispadao iz lige.... a pogledaj zapad danas?! Prazan.... Neka Rijeka uđe u finale kupa.... bit će krcat... to je sramota.... to znači da na zapadu nisu navijači (čast tebi i sličnima) nego foleri. I zato je glupo govorit nekome tko sjedne na pomoćnu B tribinu da je pička... jer znam ljude koji tamo idu po 40 godina i vole klub i igrali su za taj klub. Uglavnom, ?ira javnost nije upoznata sa va?im ritualima i planovima za utakmicu.... i ne mo?e? očekivat da svi rade po idealnom planu.... nemam ja volje doć na zapad ako moram gledat oko sebe i mislit da li sam sve napravio kako se od mene očekuje i čekat kada će mi uletit netko i na?amarat me.
A gledaj to sada iz ovog kuta..... dakle, radi? u komunalcu, montira? kantu za smeće.... dođe neki napaljeni navijač i razbiju je nogom.... je li to u redu? Smijem ja doć i kaznit ga sa par ?amara jer mi je uni?tio trud oko monta?e ili bi se armada naljutila?
Post #1450 · Nov 2, 2006, 10:30 PM
Gdje god se radi s ljudima opetovano obja?njavanje je neizbje?no, dodu?e ova va?a metoda jo? nije istra?ena dovoljno, tko zna. Ne dođu svaki puta isti ljudi koji omalova?avaju va? trud, nego se dijelom i izmjenjuju, tako da ako svih isprepadate doći će netko drugi tko ne zna gdje se na?ao i tako u nedogled. Razumije?, kako bi bilo da ti dođe? na ?alter za izradu nekog dokumenta a zaboravio si , ne znam taksenu markicu, a na ?alteru lijepo pi?e donesite taksene markice, ali ti tu obavijest nisi vidio jer je bila gu?va i onda te ?ena isprebija jer joj je dozlogrdilo svima govoriti isto. Ako stavimo po strani neke humane međuljudske odnose kojima valjda nije mjesto na tribini, ostaje pitanje svrsishodnosti takvog postupanja jer ću poslije tebe ja doći na ?alter pa opet sve isto. Znam da ?alter i tribina nisu ista mjesta, ali im je osobina javnog mjesta zajednička. Dakle u slučaju ?alter ja bih između nasilja i obja?njavanja odabrao onu obavijest i njoj bi posvetio vi?e truda, stavio je na vidljivije mjesto, preveo je na 7 jezika, bla bla. Tom analogijom, energiju koja se upotrebljava u ?amaranje mo?da bi trebalo upotrijebiti u svrhu "masovne edukacije", umjesto one: čuje? ti u crvenoj majci, alo indijanac! Spusti to , spusti, ma spusti, ne digni, u 60. se di?e. Alooo! Ma jebat ću ti mater! Ne znam, postoje načini, ka?em, samo da se posveti malo pa?nje tome. Da bi ljudi cijenili va? rad, moraju biti upoznati s tim. Ne mo?e? ljude kriviti ?to dođu tamo i ne pitaju : A vidi kako lijepo, a tko je to napravio? Ajoj kako je kul! Jer, uvjeren sam da ni ti kao ni ja kao ni mnogi nismo uvijek jako senzibilni prema tuđem trudu (ti konkretno sa "tu i tamo se ne?to razbije" pa nadalje). Ne treba sada proučavati psihologiju mase ili ne znam ?ta ali malo pro?iriti horizont djelovanja po tom pitanju. Mislim, da se razumijemo, ne pametujem, niti me briga ?ta ćete ni kako ćete, ali me malo ganuo ovaj tvoj već tko zna koji post na temu "radimo noćima", gdje napominje? da onda za taj trud dobijete kurac od ovce, pa samo ?elim reći da ne mo?e? nikoga prisiliti da te po?tuje, već postoje malo suptilniji načini da se to postigne.
Post #1451 · Nov 3, 2006, 11:33 AM
barufa wrote:
Gdje god se radi s ljudima opetovano obja?njavanje je neizbje?no, dodu?e ova va?a metoda jo? nije istra?ena dovoljno, tko zna. Ne dođu svaki puta isti ljudi koji omalova?avaju va? trud, nego se dijelom i izmjenjuju, tako da ako svih isprepadate doći će netko drugi tko ne zna gdje se na?ao i tako u nedogled. Razumije?, kako bi bilo da ti dođe? na ?alter za izradu nekog dokumenta a zaboravio si , ne znam taksenu markicu, a na ?alteru lijepo pi?e donesite taksene markice, ali ti tu obavijest nisi vidio jer je bila gu?va i onda te ?ena isprebija jer joj je dozlogrdilo svima govoriti isto. Ako stavimo po strani neke humane međuljudske odnose kojima valjda nije mjesto na tribini, ostaje pitanje svrsishodnosti takvog postupanja jer ću poslije tebe ja doći na ?alter pa opet sve isto. Znam da ?alter i tribina nisu ista mjesta, ali im je osobina javnog mjesta zajednička. Dakle u slučaju ?alter ja bih između nasilja i obja?njavanja odabrao onu obavijest i njoj bi posvetio vi?e truda, stavio je na vidljivije mjesto, preveo je na 7 jezika, bla bla. Tom analogijom, energiju koja se upotrebljava u ?amaranje mo?da bi trebalo upotrijebiti u svrhu "masovne edukacije", umjesto one: čuje? ti u crvenoj majci, alo indijanac! Spusti to , spusti, ma spusti, ne digni, u 60. se di?e. Alooo! Ma jebat ću ti mater! Ne znam, postoje načini, ka?em, samo da se posveti malo pa?nje tome. Da bi ljudi cijenili va? rad, moraju biti upoznati s tim. Ne mo?e? ljude kriviti ?to dođu tamo i ne pitaju : A vidi kako lijepo, a tko je to napravio? Ajoj kako je kul! Jer, uvjeren sam da ni ti kao ni ja kao ni mnogi nismo uvijek jako senzibilni prema tuđem trudu (ti konkretno sa "tu i tamo se ne?to razbije" pa nadalje). Ne treba sada proučavati psihologiju mase ili ne znam ?ta ali malo pro?iriti horizont djelovanja po tom pitanju. Mislim, da se razumijemo, ne pametujem, niti me briga ?ta ćete ni kako ćete, ali me malo ganuo ovaj tvoj već tko zna koji post na temu "radimo noćima", gdje napominje? da onda za taj trud dobijete palac od ovce, pa samo ?elim reći da ne mo?e? nikoga prisiliti da te po?tuje, već postoje malo suptilniji načini da se to postigne.
Ovo su samo naslovnice ali u njima je detaljno NACRTANO kako se dize poruka, napisano je da treba slusati vodju navijanja koji ce svima objasniti kako ce se dignuti koregrafija, ja i moja ekipa idemo po tribini i objasnjavamo ljudima za koje se vidi da su pali s marsa i prvi put su tu, kad pocne tekma, svi odgovorni koreografi se rasporede po tribini u upozoravaju ljude, vodja navijana ponavlja svake 2 minute upute... I vjeruj mi nitko ne poseze za samaranjem odmah, 15 minuta prije i 15 minuta poslje pocetka tekme vodja navijanja i najmanje 10 ljudi intenzivno radi na tome da se koreo ne unisti i da se objasni ljudima sta i kako, dijele se ti informatori... Par minuta pred dizanje koreo, kad je vodja 1000 puta ponovio upute, kad smo mi milion puta ponovili sta treba, onda se prema onima koji se na to oglusuju primjenjuje sila. Vecina koreografa su ljudi s fakultetima ili koji idu na faks kao i ja, nisu agresivni i ne traze povod da nekoj nalupaju na vlastitoj tribini. Ali postoje granice strpljenja i kod nas a one se jako smanjuju priblizavanjem minute za digazenje te iste koreo i poruka. Btw. Ne trazim od nikoga postovanje na tribini, niti zelim biti autoritet, postovati nekoga i ne omalovazavati njegov trud je razlicito. ja trazim samo ovo drugo.
Post #1452 · Nov 3, 2006, 11:53 AM
Laky wrote:
Gledaj, na poleđini ulaznica za zapad pi?e sve ono ?to se ne smije raditi. Ali ne pi?e da se ne smije ne navijati ili ?to ja znam. Koliko ja znam ta je tribina u slobodnoj prodaji i nije privatizirana. Svatko tko dođe mo?e sudjelovati u koreografiji i ne mora. Ako će mene netko siliti da radim ne?to ?to ne ?elim, onda baj-baj. To su ti tradicijski sustavi vrijednosti, strah kao oruđe vladanja. Morat ćete se transformirati, jer će vas u suprotnom zadesiti to da nitko neće dolaziti kod vas na tribinu. Nije da mi puca srce zbog toga, ali, eto, da zna?.
U ustavu RH pise da ti nitko nema pravo ogranicavati slobodno kretanje, pa ipak, vrlo cesto kad smo na gostovanju, policija nas preuzima potpuno bez razloga, iako nitko nije pijan, ni osudjivan, ni ista slicno i protuzakonito, i sprovodi nas na stadion. Zakonski to ne bi smjeli ali u hrvatskoj vlada zakon jaceg, i to ne samo kod navijaca nego kod tajkuna sto se rukuju sa crnkinjama gurajuci im prst u supak, sa premijerom koji u veroni rasprodaje drzavu, sa mladice iz "dobrostojece" obitelji koji je putuje u inozemstvo na faks iako je zgazio 2 cure u makarskoj, mamic samara sefove POA-E i milion takvih slucajeva. Tko ne zeli prihvatiti tu realnost nek ide, baj-baj, ali dokazivati neke principe na navijacima dok imamo toliko promlema u drustvu je pateticno i smijesno i blago vama sto se tako intezivno bavite kritikom navijaca, jer je to najveci hrv problem. Ponosan sam sto sam protudrzavni element u ovakvoj drzavi gdje pred mojim ocima rijecki policajci, na upit vinkovcana da stave vijenac na spomenik poginulim pripadnicima armade u domovinskom ratu, odgovaraju da: "Ne moze", "Ti iz Armade su zadnje smece kao i vi" a nakon molbi da puste samo jednog da to ucini i da je to tradicija ogovaraju : "To nas se ne tice". Htjeli vi priznat ili ne mi smo policijska drzava, a najbolje su to demonstrirali specijalci iz luckog koji su odbili bilo kome odgovarati nakon incidenta u Bel Ami-u.
Post #1453 · Nov 3, 2006, 12:13 PM
nitko ne kaze da su navijaci jedini hrv problem. oni su samo jedan od problema. zanimljivo je da novinarima vjerujes kada se pise o tajkunima, premijerima koji prodaju hrv, itd... mozda i tada zele prodati koju kopiju vise... river, zapad nije vas. tamo ne vlada zakon armade vec zakon drzave. nitko mi ne moze narediti da radim nesto sto ne zelim (osim murije u dobro definiranim okolnostima), a to sto ste vi radili 7 dana ne znaci da vam ja nesto dugujem. ako mislite drugacije trebali biste se vratiti u sovjetski savez za vrijeme staljina da vam se objesni sto znaci kada nekome naredujes sto da radi. sto se citata ustava tice, vidi se koje su kvalitete pravnici u armadi... potpuno pogresna interpretacija.
Post #1454 · Nov 3, 2006, 12:16 PM
river, nemas ti pojma sto znaci policijska drzava...
Post #1455 · Nov 3, 2006, 12:25 PM
DarBozji wrote:
river, nemas ti pojma sto znaci policijska drzava...
A ti znas? Za razliku od tebe ja sam cuo mnoga svjedocanstva od ljudi koji su bili pod policijskim nadzorom u jugi... ovo je samo nastavak, ista murija, nova drzava.
Post #1456 · Nov 3, 2006, 12:29 PM
DarBozji wrote:
nitko ne kaze da su navijaci jedini hrv problem. oni su samo jedan od problema. zanimljivo je da novinarima vjerujes kada se pise o tajkunima, premijerima koji prodaju hrv, itd... mozda i tada zele prodati koju kopiju vise... river, zapad nije vas. tamo ne vlada zakon armade vec zakon drzave. nitko mi ne moze narediti da radim nesto sto ne zelim (osim murije u dobro definiranim okolnostima), a to sto ste vi radili 7 dana ne znaci da vam ja nesto dugujem. ako mislite drugacije trebali biste se vratiti u sovjetski savez za vrijeme staljina da vam se objesni sto znaci kada nekome naredujes sto da radi. sto se citata ustava tice, vidi se koje su kvalitete pravnici u armadi... potpuno pogresna interpretacija.
Zanimljivo da si se ulovio premijera a ne mrtvih cura i guravanja prsta u supak. Selektivni smo nesto danas? Btw. Tebi najobicniji profesor na faksu u hrvatskoj moze odrediti zivot, vole jedan, kakva drzava, kakva policija. Btw. Radi tvojeg dobra, ako te policija ikad krene neopravdano privodit, presuti ovo sto ovdje lajes o okolnostima, pravu, i pravnicima, ustedit ce ti batine a ako pokazes namjeru da ces se zaliti, i prijavu za napad na sluzbenu osobu.
Post #1457 · Nov 3, 2006, 6:16 PM
Gledaj, na poleđini ulaznica za zapad pi?e sve ono ?to se ne smije raditi. Ali ne pi?e da se ne smije ne navijati ili ?to ja znam. Koliko ja znam ta je tribina u slobodnoj prodaji i nije privatizirana. Svatko tko dođe mo?e sudjelovati u koreografiji i ne mora. Ako će mene netko siliti da radim ne?to ?to ne ?elim, onda baj-baj. To su ti tradicijski sustavi vrijednosti, strah kao oruđe vladanja. Morat ćete se transformirati, jer će vas u suprotnom zadesiti to da nitko neće dolaziti kod vas na tribinu. Nije da mi puca srce zbog toga, ali, eto, da zna?.
Post #1458 · Nov 3, 2006, 11:35 PM
River87 wrote:
Barufa, slazem se da treba poduzeti sve moguce korake u upoznavanju ljudi sa nasim radom, nastojanju da im se objasni... na tome se intenzivno radi, dokaz tome su ti informatori koji se dijele svako toliko ... ja i moja ekipa idemo po tribini i objasnjavamo ljudima za koje se vidi da su pali s marsa i prvi put su tu, kad pocne tekma, svi odgovorni koreografi se rasporede po tribini u upozoravaju ljude ... Btw. Ne trazim od nikoga postovanje na tribini, niti zelim biti autoritet, postovati nekoga i ne omalovazavati njegov trud je razlicito. ja trazim samo ovo drugo.
Dobro, nemoj me krivo shvatiti ali čisto ako ?eli? neku povratnu informaciju: ja te informatore u ?ivotu vidio nisam, kao ni tebe i tvoju ekipu koja prije tekme ide po tribini i upozorava ljude. Ne ka?em da se to ne događa, ali eto, zaista to nisam ni čuo ni vidio. Naravno da ja nisam mjerilo, nisam svaki put na vrijeme do?ao na stadion, t.j. često sam kasnio. Kako bilo, da mi ti nisi rekao, ne bih znao ni?ta o tome. ?to se tiče po?tovanja i autoriteta, tra?io ti to ne tra?io mislim da ga Armada u određenoj mjeri i obliku ima i da je on vi?e manje neophodan da biste vi ostvarili svoje ciljeve, barem u postojećoj strukturi tribine. Jer rijetko tko (govorim o mlađim osobama) će se povesti za vama radi izrada poruka, zastava, pletenja, kukičanja, već radi nekih drugih karakteristika po kojima ste poznatiji, radi potrebe za identifikacijom sa skupinom bla bla i te sraćke. Dakle ?to sam ono htio reći, malo sam se izgubio, postoji pristup: mi smo mirni, mi radimo, mi se ?rtvujemo, kojim se puno te?e dolazi do afirmacije, a postoji i onaj drugi: mi smo opaki dečki, bla bla agresiva, tu i tamo se ne?to razbije kojim se do afirmacije, koja je dodu?e ukupno gledajući negativna ali kod ciljane populacije mijenja svoj predznak, dolazi lak?e. Moje je mi?ljenje da vi optimistično krenete sa onim prvim pristupom, ali vam ubrzo ponestane strpljenja (barem nekima) pa se prebacite na drugi. A onda tra?ite da vam se prizna ono prvo, a to tako ne ide. Odnosno, mo?da sam to malo krivo rekao, očekujete da vam se za pizdarije progleda kroz prste, zbog "humanitarnog rada", a koga boli kurac za transparent kad će moj stari plaćat prozore koje vi sutra razbijete.
Post #1459 · Nov 4, 2006, 7:16 AM
Opak je ovaj barufa, nisam ja znao da on tako samara
Zanima me odmazda na iducoj utakmici kada Dinamo bude gostovao u Rijeci...
Post #1460 · Nov 4, 2006, 7:31 AM
Imao sam jedan nadahnuti post, kojeg nisam mogao objaviti zbog tehničkih razloga, a koji se na kraju izbrisao. Toliko sam razočaran i tu?an da vjerojatno jedno vrijeme neću ni?ta pisati.
potrebe za identifikacijom sa skupinom bla bla i te sraćke
Ovo već graniči s iskompleksirano?ću. ?arlija, mo?e? li mi objasniti zbog čega te muče te znanosti, posebice dru?tvene i humanističke? Mislim, to sam primijetio jo? godinama prije. Razumijem ako te ljute ljudi koji se prave da ne?to znaju i razumiju i puuno pričaju, ali bez nekog jasnijeg smisla. Razumijem i ako te ljuti to da svi uvijek ne?to kao znaju iz psihologije ili sociologije, ?to nije slučaj kod npr. mehanike. Takvih naravno ima vi?e u ovim područjima, nego u područjima prirodnih znanosti. Ali, pogre?no je iz toga izvoditi zaključak prema samim znanostima. A zbog čega svi ljudi posjeduju teorije ili kakva takva znanja iz sociologije ili psihologije, a ne recimo iz kvantne fizike? Zato ?to su ta znanja nu?na za uspje?nu interakciju između ljudi, a uspje?na interakcija znači i egzistenciju. To čovjek bude svjestan jo? od malih nogu jer je prvo ?to svjesno zna o sebi i svijetu jest upravo to da postoje roditelji s kojima ima interakciju i od koje ovisi da li će se osjećati ugodno. sito itd. Vjerujem da će?, ukoliko prouči? knjige iz tih znanosti koje ću ti rado posuditi, doći do zaključka da su tvoje predrasude pogre?ne i da te znanosti zaista imaju vrijednost. To odbacivanje vrijednosti je najočitije u filozofiji. Golema većina dru?tva smatra filozofiju nečim bezvrijednim, ali zapravo nije svjesna da svi oni filozofiraju i nastoje objasniti pojmove kao ?to su bog, svijet, moral, čovjek itd. i da zapravo stavovi koje prihvate, a koji su zapravo filozofski, imaju ulogu vodiča u njihovom daljnjem djelovanju kroz ?ivot. Ispričavam se na digresiji.
Post #1461 · Nov 4, 2006, 11:50 AM
River: [/quote]A ti znas? Za razliku od tebe ja sam cuo mnoga svjedocanstva od ljudi koji su bili pod policijskim nadzorom u jugi... ovo je samo nastavak, ista murija, nova drzava.[/quote] koristis izraz "policijska drzava" krivo... ono cemu se ti odnosis je represivna drzava... policijska drzava je nesto drugo. nemoj se brinuti, od tebe, navijaca, se ne trazi da te razlike znas...
[/quote]Selektivni smo nesto danas?
nismo selektivni... ono su samo bili primjeri...
BARUFA JE UHVATIO NIT... tocno se o tome raspravlja; zasto bi trud u neke koreografije trebao opravdati razbijene prozore, aute, itd...? i uz to je dokazao da ne samo da cijeni humanisticke znanosti vec ih i korisit... bas kao sto je laky opisao
Post #1462 · Nov 4, 2006, 11:51 AM
sjebao sam quoteve... ono sto je u citatu je moje a ono sto nije je djelomicno citirano... moj bed
Post #1463 · Nov 4, 2006, 12:28 PM
I jos ne pratis, ja ne kazem da koreografija i poruke opravdavaju nasilje. Ali da je i jedno i drugo vec dugo godina tradicija navijaca, to je cinjenica. Stvari su se pocele mjenjati na bolje, i postiglo se jako puno. U italiji, engleskoj, juznoj americi svako toliko pogine navijac, u italiji je normalno na dan derbija imat nekoliko napada nozem. Mi smo to eliminirali i digli se iznad toga i na to sam ponosan, bolji smo i od talijana, srba i sl. ne branimo boje kluba ubijanjem protivnickog navijaca. Nasilje nikad nece biti iskorijenjeno do kraja, zbog vec hiljadu puta opisanog nadmetanja. U tom nasilju uvijek ce se nesto razbiti, netko ozljediti i to je isto neizbjezno. Toliko neibjezno da to policija i sudstvo toleriraju, jer sam vec objasnio, da nas zele eliminirati, bio bi im to posao od tjedan dana. Dakle, hrvatski navijac se uglavnom sukobljavaju medjusobno, nisam u zivotu napao nekog tko nije bio dio skupine koja je dolazila u grad da se pomlati s nama, nisam vandalski upadao u tudje gradove i tukao ljude zbog toga sto nose dres domaceg kluba, nego sam uvijek sjedio u kaficu i cekao da se domaca skupina zeljna tuce skupi i napadne. Ako toga ne bi bilo, kao sto nije bilo u Puli sada, pokupili bi se i mirno krenuli na stadion. Dakle vecina tog nasilja je medju nama i ne znam zasto to vama toliko smeta. Koreografije nisam spomenuo da bi opravdao neko nasilje, to sam spomenuo kao jos jednu aktivnost navijaca i sa zeljom da ih se prestane predstavljati kao krvolocne divljake zeljne lupanja i razbijanja. S druge strane postoji medju nama dio koji se zeli indentificirati s nama pa to pokusava bezumnim razbijanjem, ne postujuci nikakav kodeks, napadajuci samo coporativno, iskljucivo sa zeljom da se unisti i razbije. Za takve se izdaju demantiji, od takvih se ogradjuje i direktno im se u lice kazu da su idioti. Nitko im ne moze zabraniti da dodju na gostovanje, ali misljenje o njima je poznato i znaju ga i oni sami. Zasto osudjujete navijace, jer vi morate platiti poneki razbijeni prozor (zadnji put kad je palo staklo na busu autotroleja, onaj koji ga je izbio je pretucen do te mjere da ga je policija morala izvlaciti, nijedan navijac nece ici razbijati svoj grad s namjerom; slucajno se u busu zatekla ekipa kojoj nije bio interes lom i krs, nego su isli doma, pa su prebili "junaka", isti je mogao svoju neodoljivu zelju za razbijanjem zadovoljit, zajedno sa ekipom koja ga je uneredila, kasnije u noci, u medjusobnom sukobu navijaca po crikvenickoj magistrali a ne tada na vlasnistvu grada Rijeke ) a ne osudjujete policiju i sudstvo koje je neefikasno i nema nacin da razbijacu naplati ono sto je razbio?
Btw. SSSR je bio represivna drzava, Sj. Korea je represivna drzava, a ovo nase je iskljucivo policijska drzava, gdje policija (citaj bivsi udbasi i milicioneri) diktiraju ritam i narodu a i politici. (jer ista s obzirom da je pokvarena do srzi, treba zastitu policije, a policija uziva u protusluzi...) No, od tebe se ne ocekuje da to znas, ti si ipak na talijanskom odgoju, talijani su fini ljudi...
Post #1464 · Nov 4, 2006, 12:42 PM
talijani su fini ljudi...
Post #1465 · Nov 4, 2006, 1:57 PM · edited Nov 4, 2006, 2:54 PM
Ostavite se filozofije, uvatite se nogometa.. evo rezultati na poluvremenu...
Btw. Dar Bozji ispricavam se zbog opaske na kraju. Malo sam ishitreno reagirao na uvredu, sad kad sam se ohladio, povlacim sto sam napisao, za razliku od tebe ja se prepucavam argumentima a ne uvredama. Zao mi je, necu se vise spustati na tvoju razinu.
Post #1467 · Nov 4, 2006, 3:12 PM
river, nije bed... znas, mozda oboje pretjerujemo... bez sale, mislim da ovo praznoglavo obostrano prepucavanje nema puno smisla... imas pravo da ovo nije nacin. jedina iskonska policijska drzava je bila austrougarska. no, to nije bitno. bitno je da se mi zapravo slazemo: oboje smatramo da bilo kakva materijalna steta pri navijanju ne smije biti opravdana; da trud navijaca treba postivati. dakle, treba postivati trud svih, i navijaca i "civila", kao sto je rekao barufa. to su dva rezultata prema kojima se treba kretati. ne moze ih se doseci nasiljem. mozda bi jedan dio navijacke subkulture, onaj nasilni, trebalo postepeno eliminirati i fokusirati se na koreo, dobrotvorni rad, itd... tu nikada necete biti sami, nikada. stvar je promijene imidza...
Post #1468 · Nov 4, 2006, 3:22 PM
da pojasnim: nije bitno da li sudstvo ili policija toleriraju ili ne nasilje. bitno je da se svi slazemo da to treba eliminirati. veliki bi korak bio da se sa grupnog nasilja prede na individualno. dakle, da politika navijackih skupina bude okrenuta prema ne nasilju a da nasilne epizode budu djelo disidenata. dok god to ne bude tako ili bolje, tesko da ce kategorija navijaca biti postivana... logika u puku je sljedeca: onaj telac hitler je ubio nekoliko milijuna zidova. zar bi mu se to trebalo oprostiti samo zbog toga sto je napravio mnogo za njemacko gospodarstvo? sto je napravio njemacku velikom? dakle, da li je opravdano tolerirati negativne nuspojave pozitivnih stvari? u konkretnom slucaju navijaca nije, a i kod hitlera mislim da se svi slazemo.
Post #1469 · Nov 4, 2006, 3:35 PM
Laky wrote:
Ovo već graniči s iskompleksirano?ću. ?arlija, mo?e? li mi objasniti zbog čega te muče te znanosti, posebice dru?tvene i humanističke?...
Ne ljuti me ni?ta nego su mi ta područja interesantna u tom smislu da volim pričati o temama kojima se ona bave, ukratko svaki čovjek je svoj filozof, a tako bi bilo i da filozofija nije prepoznata kao znanost. To je stavlja u poziciju ni manje ni vi?e vrijednu od ostalih znanosti, jednostavno drugačiju, ali jednako potrebnu civilizaciji. Ako me ne?to ljuti to je isticanje nekih znanosti, a ?to sam do?ivio od mnogih profesora, kao npr.: matematika je kraljica znanosti i sl. Isto tako i ovo "Zato ?to su ta znanja nu?na za uspje?nu interakciju između ljudi, a uspje?na interakcija znači egzistenciju" se mo?e protumačiti kao isticanje vrijednosti jedne znanosti prema drugoj. Mislim ta konstatacija je točna ali svaki znanstvenik na sličan način mo?e to tvrditi upravo za svoju znanost. Znam da ti nisi ovdje imao takvu namjeru i takve primisli, ali ima situacija kada to ljudi čine, pa mo?da otuda moja bliskost sa granicom iskompleksiranosti.
Post #1470 · Nov 4, 2006, 3:39 PM
DarBozji wrote:
stvar je promijene imidza...
Pa da, ugledajte se na hadeze i haespe, vidi? kako se to lijepo radi.
Sign in to reply
Replies are available for existing members only! For now 😅